Kinnisideed suretavad maksudebati

09. juuli 2014, 00:00

Erakonnad elavad programmilistes kinnisideedes ja parteilise võitluse loogikas, mis ei lase lahendada Eesti ees seisvaid probleeme. ­Uute kampaaniatega vahetatakse halvad kinnisideed veel halvemate vastu. Hallidest aegadest võimul püsiva Reformierakonna kinnisideed on tapnud sisuka maksudebati.

Üks peamisi puutumatuse oreooliga pärjatud kinnisideid on tulumaksu langetamine, mis paneb eelarve surve alla. Sammhaaval kasvab aga muude maksude osakaal. Tulumaksu langetamine kombinatsioonis sotside lubadustega sunnib otsima üha uusi mooduseid riigieelarve tulude lappimiseks.

Vale suund. Sammud, millega seda tehakse, viivad meid sinna, kuhu kaasaegse turu­majanduse ehitajad Eestit algselt kindlasti viia ei tahtnud. Meie tulevikku kujundavad üleregulatsioon, uute kontrolli­mehhanismide ehitamine ja halvenev ettevõtluskliima. Eriti kannatab väikeettevõtja.

Lõpuks sõltub kõik aga Eesti kodanikuühiskonna küpsusest. Tuletan meelde, et tegelikult on ka erakonnad – vähemalt teoreetiliselt – kodanikuühiskonna osa. Samuti on seda ettevõtlusorganisatsioonid, kelle häält viimase käibemaksuseaduse muudatuse puhul pole taas kuulda võetud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. July 2014, 19:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing