Ootamatult hea teenimisvõimalus 

08. juuli 2014, 16:50

Vene aktsiaturg jätkas geopoliitiliste pingete vähenedes ka eelmisel kuul tõusmist, olles sellega üks parimaid börse maailmas.

Märtsi keskpaigas, kui lääneriigid kehtestasid Venemaale Krimmi annekteerimise tõttu sanktsioonid, tegi Valge Maja Vene aktsiate osas väga julge prognoosi. Ameerika Ühendriikide presidendi peakorteri pressiesindaja Jay Carney ütles, et tema ei investeeriks mingil juhul praegu Vene aktsiatesse ning soovitas hoopis Vene aktsiate langusele panustada.

Kolm kuud hiljem näivad need märkused olevat vastupidine sellele, mida investorid oleks pidanud tegema. Ja kuigi USA börsid on jätkanud uute rekordkõrgete tasemete vallutamist, pole need kolme kuu jooksul suutnud tootlusega Vene aktsiaturgu edestada.

Hea tootlus

Ajal, mil Ida-Ukrainas käivad verised võitlused, on Vene börs tervitanud kõnelusi Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Ukraina presidendi Petro Porošenko vahel.

Viimase kolme kuu jooksul on Venemaa dollaripõhine aktsiaindeks RTS olnud tootluselt paremuselt kolmas maailmas. Märtsi keskpaiga põhjast oli RTS tõusnud juuni lõpuks üle 33 protsendi ja seda vaatamata ohule, et nii USA kui ka Euroopa Liit on lubanud Venemaale kehtestada täiendavaid sanktsioone. Rubla põhine Micex tõusis sama ajaga ligi 15 protsenti.

Seetõttu on parima esitusega olnud just need aktsiad, mida sanktsioonide tõttu on kõige riskantsemateks peetud.

Oligarhide vara kasvab

Alates märtsist, kui USA rahandusministeerium kehtestas Vene miljardär Gennadi Timšenkole sanktsioonid, on tema suurosalusega gaasitootja Novatek aktsia tõusnud üle 37 protsendi. Aasta algusest on Novatek tõusnud 7 protsenti.

Alates aprillist, kui lääs kehtestas Rosnefti tegevjuhile Igor Setšinile sanktsioonid, on Venemaa suurima naftakompanii aktsia tõusnud üle 17 protsendi.

VTB on Venemaa riiklik pank, mille aktsia kukkus märtsis kolme aasta madalaimale tasemele. Pärast seda on VTB aktsia tõusnud ligi 40 protsenti ja seda vaatamata USA kehtestatud sanktsioonidele. Ka teistel Vene suuremate firmade aktsiatel on pärast märtsi keskpaika läinud hästi. Vene suurima panga Sberbanki aktsia on tõusnud 23 protsenti ning Gazprom 30 protsenti.

Need investorid, kes tegutsesid vastupidiselt Valge Maja pressiesindaja soovitusele, võivad nüüd rahul olla, kuna RTSi üle 30protsendiline tõus alates märtsi keskpaigast on olnud väga suur. Dow Jones on sama ajaga tõusnud 4 protsenti, Nasdaq 6 protsenti ning S&P 500 umbes 5,5 protsenti.

Selgub, et Vene börsifirmade aktsiatesse on lisaks kohalikele investoritele investeerinud ka välismaised fondid. Suurima Vene maaklerfirma BCS Financial Groupi turgude juht Jospeh Dayan ütles Financial Timesile, et investorid aimasid, kui hambutud sanktsioonid tegelikult on. "Suured rahvusvahelised investorid ja Vene investorid ostsid aprillis ja mais," lisas ta.

Üks, kes ostis usinalt Rosnefti aktsiat pärast seda, kui teatati esimestest sanktsioonidest, oli Rosnefti enda juht Setšin. Ta kulutas 30 miljonit dollarit aktsiate ostmisele ning arvestades praegust aktsia hinda, on ta oma investeeringuga teeninud üle 3 miljoni dollari kasumit. "Ärimehed peaksid lõikama kasu igast olukorrast," ütles ta mõned kuud tagasi.

Ka Novateki tegevjuht Leonid Mikhelson ostis märtsis ja aprillis aktsiaid, kuid praeguste andmete järgi pole selge, kui palju.

Kuigi viimaste kuudega on ralli Vene börsil olnud võimas, pole sellest pikaajalised investorid kasu saanud. Need fondid, mis investeerisid Venemaale enne Ukraina kriisi algust, pole endiselt suutnud ületada aasta alguses saavutatud tootlust.

Juuni parim börs Küpros

Koos euroala majanduse taastumisega on investorite isu kasvanud ka abipaketti vajanud Küprose aktsiate järele. Eelmisel kuul oli Küprose börs ligi 10protsendilise tõusuga parim börs maailmas. Küprose börsi suurimate tõusjate hulgas oli juunis 35 protsendiga jaekettide grupp Ermes Department Stores, järgnes 13 protsendiga hotelligrupp Lordos Hotels Holdings ning 11,5 protsendiga Hellenic Bank. 

Lähis-Ida börsid olid juunis halvimad

Dubai börs kukkus üle 22 protsendi. Suurim kukkuja Dubai börsil oli ehitusfirma Arabtec, mille aktsia langes kuu ajaga lausa 60 protsenti. Tagantpoolt teine ja kolmas olid vastavalt Katari ja Abu Dhabi börsid.

Balti börsidest oli nõrgim Tallinn

Eelmisel kuul oli 2,33protsendilise tõusuga Balti börsidest parim Vilnius, järgnes 2,28 protsendiga Riia ning 0,45 protsendiga Tallinn. Suurim huvi oli investoritel juunis laevafirma Tallinki ja Leedu rõivafirma Apranga aktsiate vastu. Kui Tallinki aktsiatega kauplemise käive ulatus 2,7 miljoni euroni, siis Aprangal oli see peaaegu 2,1 miljonit eurot. Samas ei näidanud kumbki aktsia tõusu. Tallink langes juunis 3 protsenti ja Apranga 2,2 protsenti.

Üle miljoni ulatus käive veel Olympic Entertainment Groupil, Silvano Fashion Groupil, Linas Agrol, Tallinna Kaubamajal ja Tallinna Veel. 

EDETABEL

Taaskord kuuluvad suurimate tõusjate ja langejate hulka arenevad turud

Parimad börsid

 • Küpros 9,4%  
 • Sambia 8,5%  
 • Kasahstan 5,9%  
 • Tai 5,8%  
 • Horvaatia 5,5%  
 • Tokyo (Topix) 5,1%  
 • Venemaa RTS 5,0%  
 • Kanada 5,0%  
 • Brasiilia 4,6%  
 • Rumeenia 4,5%  
   

Halvimad börsid   

 • Dubai -22,3%  
 • Katar -16,5%  
 • Abu Dhabi -12,0%  
 • Bulgaaria -8,9%  
 • Ghana -6,0%  
 • Ungari -5,6%  
 • Kuveit -5,3%  
 • Portugal -4,4%  
 • Iirimaa -4,1%  
 • Saudi Araabia -4,0% 

muutused arvestatud eurodes, allikas Bloomberg 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2014, 10:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing