Pille Ivask • 9. juuli 2014 kell 10:54

Soome maksumärk pühib petised turult

Põhjanaabrite planeeritav maksunumbrisüsteemi laiendamine võib pühkida Eestis tegutsevad ebaausad vahendusettevõtted turult.

Eestis on Rangi sõnul praegu üle 300 personalivahendusettevõtte, kellest valdav enamik on ühe- ja kahemeheettevõtted, kes ei viljele sugugi ausat äri. Nimelt vahendavad paljud säärased ettevõtted töötajaid põhjanaabrite juurde mustalt.

„See rikub tegelikult kogu sektori mainet,“ viitas Rang sellele, et ebaausalt tegelevaid ettevõtteid on palju ning inimeste halbade kogemuste tõttu kannatab kõigi taoliste ettevõtete maine. Rang lisas, et nende firmat planeeritav muudatus ei mõjuta, kuna kogu tegevus on seadustega kooskõlas ning StaffPoint OÜ-l on ka Soomes tegutsev suur emaettevõte.

Rang avaldas lootust, et ehk võimaldab Soomes planeeritav maksunumbrisüsteemi laiendamine ka kodumaist personalivahendusega tegelevate ettevõtete turgu korrastada.

Kauppalehti kirjutas eile, et Soome maksuamet kaalub ehituses rakendatud maksunumbri süsteemi laiendamist ka teenuste valdkonda, eesmärgiga vähendada musta töö osakaalu. Praegu kehtib maksunumbrisüsteem vaid ehitusobjektidel töötavatele isikutele, kellel peab töökohal viibides olema nähtaval kohal nimesilt, millele on juurde märgitud ka maksunumber. Maksunumber on 12kohaline personaalne numbrikombinatsioon, mille alusel ei saa teha kindlaks inimese vanust, sugu ega sünniaega.

Hetkel kuum