Närvilisus Euroopa turgudel

11. juuli 2014, 00:00

Eile analüütikute ootusi petnud Prantsusmaa ja Itaalia tööstustoodangu oodatust kasinamad näitajad on taas üles tõstatanud mure euroala majanduse taastumise pärast.

Euroopa aktsiad on viiendat päeva järjest langustrendis. Stoxx Europe 600 aktsiaindeks kukkus eile keskpäevaks 1,3% ja euro nõrgenes dollari vastu 0,25%. Prantsuse CAC 40 langes 1,6%, mil vastu analüütikute ootusi (1% langust) kukkus tööstustoodang 3,7% ja aprillikuu number revideeriti ümber varasemalt 2protsendiselt languselt 2,4% peale.

Üsna nigelaks jäi ka eile avaldatud Itaalia maikuu tööstustoodang, mis kahanes mullusega võrreldes 1,8% ehk veidi enam, kui olid oodanud analüütikud. Maikuu ei ole soosinud Euroopa suurimat majandust, Saksamaad, mis üllatas nädala algul analüütikuid oodatust märksa nõrgema tööstustoodanguga.

30 suurimast Frankfurdi börsi nimekirjas olevast Saksa ettevõttest koosnev aktsiaindeks DAX 30 langes eile keskpäevaks 1,41% ning nädalaga on see kukkunud lausa 3,7%.

Kasvuväljavaated pole kiita. Kõik see on pannud analüütikud muret tundma euroala majandusväljavaadete pärast. Saksamaa ministeerium teatas eile avaldatud kuuraportis, et kevadised nõrgad numbrid käsikäes geopoliitiliste rahutustega kahjustavad praegu kasvuväljavaateid, vahendas Reuters.

Tulemustega ei ole hiilanud ka meie põhjanaaber Soome. Eile avaldatud numbrite põhjal oli riigi maikuu toodang kõigi tööstusharude peale tööpäevadega korrigeeritult mullusest 3,1 protsenti madalam.  Tänavu perioodil jaanuar–mai kukkus tööstustoodang mullu sama ajaga võrreldes 4,8%. Suurim oli langus kaevandustööstuses –9,5%.

Sellegipoolest on tööstustellimused kasvanud neljandat kuud järjest ja Danske Banki ökonomisti Juhana Brotherusi hinnangul on see praegu positiivseim märk Soome majanduses, vahendab Bloomberg. “Tellimuste kasv annab märku, et majanduse sügavaim auk on selja taga,” selgitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. July 2014, 21:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing