Puhkepäev. Detailiderohke mustvalge maailm

11. juuli 2014, 00:00

Aadlidaami Eveline von Maydelli käärilõikes pildid tekitavad tunde, justkui vaataks fotosid – selliseid, millele jäädvustatu on ainult musta värviga üle võõbatud, nii detailirohked ja täpsed on need.

Eveline von Maydell (1890–1962) oli baltisaksa naiskunstnik, keda elu pillutas mööda maailma ringi. Tema loominguline kõrgaeg jäi kahe maailmasõja vahelisse perioodi, mil ta elas ja töötas nii Saksamaal, Ameerika Ühendriikides kui ka Eestis. Näitusel on üleval veel ka pilte, mis valmisid Londonis ja Peterburis.

Suursugususe hõng. Sellest, et Eveline von Maydell oli aadliproua ja kuulus kõrgemasse seltskonda, saab näitusel kiirelt aimu. Tema varjupildid kujutavad valdavalt kõrgklassi idüllilist elu.

Vaesust ja virelemist neilt ei leia – vastupidi, piltidel on arvukalt uhketes kleitides prouasid ja sabakuubedes mehi, musitseerivaid perekondi (üht pilli oskas tollal mängida vist küll pea igaüks), kuningliku perekonna liikmeid, kuulsaid lauljaid, kirjamehi, tantsijaid ja heliloojaid. Viimastest kõige tuntumad on ilmselt Thomas Mann, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Richard Wagner.

Ajastule kohaselt lõikas ta paberist välja aga ka juute, nunnasid, hooplevaid soldateid, kauneid ja unenäolisi looduspilte ja unenäolisi haldjaid. Samuti on kunstnik teinud varjupilte endast ning heitlikel aegadel maha jäänud perekonnaliikmetest. Eriti kõnekas on pilt, kus kunstnik on kujutanud istumas ennast, ühes käes käärid, teises oma mehe paberist välja lõigatud siluett. Guido von Maydell suri nimelt 1930. aastal.

Filigraanne täpsus. Kõigi nende tööde juures hämmastab detailiderohkus ja täpsus – kui ei teaks, et see kõik on käsitöö, siis pakuks, et abiks on olnud mingid peened šabloonid. Juuksekarvad, naisterahvaste pitssallid ja keed, laudu katvate linikute narmad, harfi keeled,  mööbli kumerused – kõik on filigraanselt välja lõigatud.

Saalist saali kõndides tekib mitu korda tunne, justkui vaataks fotosid. Emotsioonid, pisiasjad, kehakeel – kõik on peensusteni piltidele talletatud, olgugi, et need on mustvalged. Pean taaskord tõdema, kõik geniaalsed asjad on maailmas lihtsad, nii ka Eveline von Maydelli looming – mis on sündinud lihtsast mustast paberist vilunud kääride kasutaja töö tulemusena.

 

Hinnang

  • Eveline von Maydell “Mustvalge maailm”

Hinnang: 9

Kadrioru kunstimuuseumis,  Weizenbergi 37, Tallinn
Tasub teada: näitusega seoses toimuvad 14.–17.07 lastele suvine linnalaager “Varjude mängud”, 22.07 Musta Daami päev, 30.08 Publikupäev
Näitus on avatud:  kuni 7. septembrini

www.ekm.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2014, 21:18
Otsi:

Ava täpsem otsing