Töötlevas tööstuses tõusid palgad ligi 8%

1321-aripaev 11. juuli 2014, 10:11

Eelmisel aastal kasvas Eesti töötlevas tööstuses keskmine palk 7-8% ja tööga hõivatute arv umbes 3%. Suurim töökohtade looja oli taas puidutööstus, teatas majandusministeerium.

2012. aastaga võrreldes suurenes mullu siseriiklik tootmismaht kümnendiku võrra. Kõige kiiremini kasvas õlitootmine. Positiivsed arengud olid ka teistes keemiatööstuse allharudes, puidu- ja elektroonikatööstuses ning ehitusmaterjalide tootmises. Tootmine vähenes tekstiili- ja masinatööstuses ning metallitoodete ja elektriseadmete tootmises.

Eelmisel aastal tootsid Eesti ettevõtted 1,8% rohkem kui 2012. aastal. Müügitulu suurenes ligi 5%. Võrreldes 2012. aastaga kasvas mõnevõrra kiiremini ka eksport.

Töötleva tööstuse tootjahinnad tõusid aastaga keskmiselt 1,2%. Kiirem hinnatõus iseloomustas taas toiduainetööstust. Suurem hüpe toimus ka joogitootmises.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu järgi on ettevõtjate hinnangud majandusolukorrale üsna sarnased 2012. aastaga. Peamine probleem on endiselt ebapiisav nõudlus. Samas paranes tootmisvõimsuste rakendatus ning tööhõives olulisi negatiivseid muudatusi ei toimunud.

Euroopa Liidus oodatakse 2014. aastal mõningast majandusolukorra paranemist. Eesti peamistest kaubanduspartneritest on head väljavaated Lätis, Leedus, Saksamaal ja Rootsis. Üldine majanduskeskkond on töötleva tööstuse jaoks pigem positiivne, samas pinged seoses Ukraina ja Venemaaga avaldavad negatiivset mõju ka Eesti ettevõtetele, eeskätt idaturgudest rohkem sõltuvates tööstusharudes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2014, 10:12
Otsi:

Ava täpsem otsing