Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Loe, kuidas kodus oma õlut pruulida

    Kui poeõlu enam ei rahulda, saab oma kesvamärjukesele sobiva meki timmida kasvõi apelsini või espressoga.

    Õlle pruulimine oma tarbeks või ka väikesemahuliseks turustamiseks kogub üha populaarsust - seadmed on kättesaadavad ning joojad ihkavad poemaitsetest enamat, kirjutab Äripäeva 11. juuli rubriik Hobi.
    Alustavale õllemeistrile maksab nn stardikomplekt 40-50 eurot, mis sisaldab ka taarat.
    SAMM SAMMULT: Kuidas villida oma märjukest?1. ALUSTAJA LÄHEB KINDLA PEALELihtsaim õlletegemise protsess käib nõnda, et tuleb võtta näiteks kümneliitrine plastanum ja panna siirupikeedus koos pärmiga sellesse käärima.Anum sulgeda õhukindlalt ja panna peale õhulukk, millesse siis tekkib nn mulks.Käärimine kestab nädala või paar, seejärel tuleb ollus kallata kas õlleankrusse või pudelitesse.Vahepeal võib hüdromeetriga mõõta, kaugel käärimisprotsess on ja kui kangeks õlu on muutunud.
    2. EDASIJÕUDNUD MEISTER KATSETAB MAITSEGAEnam loomingulisust võimaldav tase on linnaste keetmine, erinevate maitseainete ja muude komponentide lisamine virdesse.
    Linnased keema.Linnaste keetmisel lagunevad nendes sisalduvad valgud suhkruteks, kui keedust kuumutada eri temperatuuridega eraldi etappidena, siis vabanevad ka erinevad suhkrud. Sellise õlleteo temperatuurivahemik jääb 40 ja 78 kraadi vahele, kõrgematel temperatuuridel tekivad sellised suhkrud, millega saab reguleerida õlle magusust.
    Oma mekk man.Siis kurnatakse linnased välja ja hakatakse õllepõhja keetma, kõikvõimalikke lisandeid juurde pannes.  Maitselisanditest võib kasutada, mida soovitakse - sageli on üheks komponendiks koriander, aga ka näiteks apelsinikoor. Tumedatele õlledele lisatakse natuke espressot. Internetist leiab ka eraldi tarkvarasid-rakendusi, millega õlleretsepte kohandada.Humalatega saab sättida seda, kui mõru maistega õlu lõpuks välja tuleb.
    Keeduveelt kiirelt vunk maha. Õlle mahajahutamine peab olema võimalikult kiire, sellepärast kasutatakse spetsiaalseid spiraaltorust jahuteid. Toru mööda liigub külm vesi ja jahutab nõnda õllekeeduvee kiiremini maha.
    Iga pärm tahab oda.Seejärel läheb võimalikult puhtaks kurnatud õllevedelik kääritusnõusse, kus see peaks olema paar nädalat. Oluline on jälgida, et vedeliku temperatuur peab olema vastavuses sellega, mida kasutatav pärm vajab ning see temperatuur peab püsima stabiilsena.Eristatakse kahte tüüpi kääritamisviisi - pinna- ja põhjakääritust. Neist esimest kasutatakse ale-õllede valmistamiseks, teise meetodiga pruulitakse pilsner- ja lager-tüüpi õllesid.
    Sorts suhkrut toob vurtsu. Õlut pudelisse kallates tasub sinna lisada ka veel veidi suhkrut, mis paneb õlle korraks uuesti käärima ja pudelisse tekkib süsihappegaas - õlu karboniseerib. Selle tunnistuseks on iseloomulik susin, kui pudeli 3-4 nädala pärast avate.
    Säärasel moel pudelitesse villitud õlu säilib umbes aastapäevad.Tume õlu küpseb kauem ja ka säilib kauem kui hele õlu. Seega - kui tahta hüva jõuluporterit teha, siis sellega peaks kusagil augustikuus pihta hakkama.Allikas: Pirko Konsa
    LISALUGU: Läbi juhuse pruulimiseni.
    "Tööstused toodavad õlut, mis püüdleb keskmise inimese õllemaitset. Sellisel õllel puudub iseloom, see on tehtud n-ö universaalseks ja selle tarbimist võib võrrelda kiirtoiduketist söögipoolise ostmisega," iseloomustab kolme aasta eest õllepruulimisega tutvust teinud Arengufondi juht Pirko Konsa.
    Karastusjoogina on selline õlu tema hinnangul omal kohal, aga nautlemiseks jääb kesiseks. "Tarbija teadlikkus on arenenud. Kui vanasti oli nõnda, et mida suurem kann, seda uhkem värk, siis nüüd pakutakse õlut juba peentes restoranides klaaspokaalidest, esikohal on aroom ja mekk, mitte enda purju joomine."
    Naljavilust sai tõsine hobi.Kolme aasta eest ostis Konsa sõbraga välismaalt nalja pärast mõned anumad õllesiirupit. Et, mis oleks, kui prooviks ise õlut ajada. Hangiti ka seadmed ja keedeti esimene ports õlut nendest siirupitest valmis. Tulemus maitses hea.
    Varem oli Konsa Ameerikas käies ja ühes peres õhtustades kuulnud, et sealkandis on kodune õllepruulimine levinud ja väikesed pruulikojad astuvad suurtele õlletööstustele kandadele, olles enda kätte haaranud umbes seitse protsenti USA õlleturust. Ka maitsmiseks pakutud õlu oli meeldiva aroomi ja mekiga ning see õhutas teda veelgi ise õllekeedukatlale tuld alla tegema.
    Esimesed sammud odavalt ja kerge vaevaga.Esimene kokkupuude koduõlle pruulimisega see tal siiski ei olnud - keskkoolipäevil sai koos klassivennaga, kelle isa oli muide bioloog, kes tõenäoliselt kõikvõimalikest käärimisprotsessidest kõike peenusteni teadis ja muist oma teadmistest ka pojale edasi andis, ports koduõlut aetud.
    Nüüd sai õllepruulimisega algust tehtud juba teadlikult - kõigepealt siirupist, mis on algajale sobilik kondiproov. See on palju lihtsam linnaste keetmisest, keeduse nõrutamisest ja hiljem eriliste maitsete juurde timmimisest.
    "Siirup tuleb lihtsalt sooja veega ära segada, pärm sisse panna ning toatemperatuurile seisma panna," kirjeldab Pirko Konsa maltoosast õllekeetmise käiku. "Õlletegu sarnaneb algusjärgus päris palju veini kääritamisega - nii ühel kui teisel juhul teeb pärm käärimise tulemusel suhkrust alkoholi."
    Poest saaks odavamalt, aga igavama.Konsa isetehtud õllega raha teenida ei kavatse ja seda raha eest kellelegi ei paku. Õlut jagab ta tuttavale mõne tähtpäeva pidamiseks, käiakse ka teiste harrastajatest pruulijatega Telliskivi kvartalis asuvas pubis Pudel üksteise vahepeal valminud märjukesi maitsmas ja arvustamas.
    Tavaliselt teeb ta sõpradega õlut paaril korral kuus, 50 liitrit korraga, kusjuures ühe õlleteo toorainele kulub umbes paarkümmend eurot. Enda linnaste jahvatamise veskiga saab veelgi odavamalt hakkama. Kui kulu ning õlleteoga kaasnev töö ja vaev kokku panna, oleks õlut odavam poest osta. Konsa aga pärast esimeste enda tehtud õllelaaride valmimist seda enam eriti ei ihalda.
    Joojad nõuavad elamust.Nõudlikumaks on muutunud aga ka Eesti õllesõber, kes on nõus kvaliteetse ja rikkaliku maiste- ja lõhnabuketiga õlle eest ollakse rohkem maksma. Seda aduvad ka ettevõtjad, tekkinud on mitmeid väiketootjaid - Põhjala, Pihtla, Lehe, Vormsi, Kochi Aidad, Põhjala - , mis oma gurmeeõlut ka ekspordivad.Konsa leiab, et meie laiuskraadil peabki olema ikka õllemaa ja siinne rahvas õllerahvas. "Õlu on kindlasti sama nüansirohke jook nagu veingi. Õlut ei maksa alahinnata ega alavääristada," ütleb Konsa.
    TASUB TEADA: Lase õllel rahus valmida- Pudelid peaks pärast täitmist jahedasse ja jätma pea kuuks ajaks rahule. Vahepeal mekkida ei maksa - lõpuni käärimata pärm võib kõhule laastavalt mõjuda.- Toidupärm õlleteoks ei sobi, see ei setti vedelikust välja.- Õllepärme saab osta ala fanaatikute loodud poodidest ja veebipõhistest ostukeskkondadest ja need maksavad tavalisest saiapärmist kordi enam.- Õigest pärmist sõltub, kui kange õlu saab valmistada. Mõned pärmid ei kannata üle teatud piiri alkoholi ja käärimine võib nii katki jääda.- Filtreerimine pole koduõllel oluline - 3-4 nädalaga settib tahke ollus pudeli või ankru põhja.Allikas: Pirko Konsa
     
    TASUB TEADA: Hüva koduõlle saamine eeldab kulusidHinnad eurodes- 20liitrine plastmassist kääritusnõu - 30.- õhulukk - 1,15.- 60liitrine õlleankur - 153,60.- miniõlletehas linnaseõlle meskimiseks ja keetmiseks - 1520.- Roostevabast terasest spiraaljahuti - 87,60.- 0,33-0,5 l õllepudel- 0,76-0,77.- Erinevad õllevalmistamise komplektid - 24,50.- Pilsner linnased 1 kg - 1,60.- Tšehhi aroomihumal 100 g - 3,50.- Õllepärm 10 liitrile - 1,28.- Komplektne pärmisegu ja toitained kääritamiseks - 6,59
    Allikad: Pirko Konsa, pruulimine.ee,  Äripäev
    LOE VEEBIST- õlle, veini ja siidri pruulimise tarvikuid ja materjale müüv veebipood www.pruulimine.ee ja www.pruulmeistrid.ee
    - Eesti õllesid tutvustavad veebid www.beerguide.ee ja www.beersofestonia.com
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.