Eesti SKP näitajad lüüakse uppi

1321-aripaev 16. juuli 2014, 08:42

Kõik Euroopa Liidu liikmesriigid lähevad septembrist Euroopa rahvamajanduse ja regionaalse arvepidamise süsteemi ESA 95 metoodikalt üle uuele, ESA 2010 metoodikale.

Sellest johtuvalt võib Eesti sisemajanduse kogutoodang statistikaameti hinnangul kasvada 2-3 protsentipunkti võrra, kirjutas Eesti Päevaleht.

EL-i riikide sisemajanduse kogutoodangu (SKT) keskmiselt kasvab 2,4%, Hollandis muutus SKT statistikastandardi uuendamise tulemusel koguni 7,6%, Prantsusmaal 2,3%. Statistikaameti rahvamajanduse finants- ja keskkonna arvepidamise osakonna juhi Agnes Naaritsa selgitusel ei reguleeri uus süsteem kogumist, vaid näitajate tootmist.

Pärast muusatusi uueneb lisaks SKT arvestusele kogu rahvamajanduse arvepidamine, näiteks netosäästu, kogurahvatulu ning valitsemissektori võla ja defitsiidi arvestus, samuti arvutatakse ümber kõik teised olulisemad makromajanduslikud näitajad.

Loe lisa Eesti Päevalehest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. July 2014, 08:25
Otsi:

Ava täpsem otsing