Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Äri, mis kriisi ei satu

    Eesti advokaatide arvetele laekus eelmisel aastal miljon eurot rohkem dividenditulu kui aasta varem, selgub Äripäeva värskest Eesti advokaatide dividendide edetabelist.

    Advokaatide dividendide edetabeli 184 advokaadi kontole laekus eelmisel aastal omanikutulu kokku 9,6 miljonit eurot. Edetabelisse jõudnud advokaadibüroode kogukasum oli mullu 10,4 miljonit eurot ja kogukäive 45,6 miljonit eurot.
    Eesti Advokatuuri esimehe, edetabelis 17. kohal asuva Sten Luiga sõnul on nõudlus advokaaditeenuste järele püsinud viimastel aastatel stabiilne, sest majanduses pole suuri kõikumisi olnud. “Valdav osa suuremate advokaadibüroode käibest tuleb ettevõtlusjuriidika teenustest ning Balti- ja Põhjamaade majandusruumis tegutsevate firmade teenindamisest,” lausub Luiga.
    Eesti Advokatuuri liikmetest tegutseb enamik Tallinnas (85%), järgneb Tartu (7%). Tallinna suur osakaal advokaaditeenuste turul on seletatav majanduse ja suure riigiasutuste kontsentratsiooniga. “Riik on Tallinna poole selgelt kiiva kiskunud,” märgib Luiga.
    Noored tungivad peale. Nagu eelmise aasta suvel Äripäevas ilmunud advokaadibüroode ülevaates, on ka sel aastal märgata, et uue põlvkonna advokaadibürood astuvad tugevasti vanadele tegijatele kandadele.
    Näiteks on esimest korda Äripäeva koostatud advokaatide dividendide edetabelis Kuldar-Jaan Torokoff (35). Kõrgel 15. kohal asuv noor advokaat on üks 2011. aasta suvel asutatud Advokaadibüroo Fort partneritest.
    Edetabelis 64. kohal asuvad aga 2012. aasta suvel asutatud advokaadibüroo Rask omanikud ­Ramon Rask ja Tarmo Peterson, kes kumbki võtsid eelmisel aastal 50 000 eurot omanikutulu. Selle bürooga liitus sel aastal ka Ramoni isa, endine riigi­kohtu esimees Märt Rask.
    Äripäev avaldab paberlehes edetabeli esimese otsa. 184 advokaadist koosnev edetabel on juba alates eilsest Äripäeva tellijatele täismahus kättesaadav meie veebileheküljelt www.aripaev.ee
    Fort: loome ise tingimused ja raamistiku. Eesti ühe nimekama advokaadi Aare Targa büroos töötanud Kuldar-Jaan Torokoff ärgitas kolm aastat tagasi oma nelja kolleegi Tark Grunte Sutkiene advokaadibüroost lahkuma ning looma oma bürood. Nii pandi 2011. aasta suvel alus advokaadibüroole Fort (endine Nordeus), kus partneriteks viis noort õigusspetsialisti.
    Torokoff on büroo asutaja ning äriregistri järgi ka ainuomanik. Eelmisel aastal maksis büroo partneritele dividendidena välja 268 198 eurot. Büroo partnerite osad on ühises omandis ning kasumi jaotus lepitakse igal aastal eraldi kokku koos partnerite isiklike eesmärkide ja ülesannetega.
    “Me oleme leppinud kokku, et iga-aastast konkreetset kasumi jagunemist partnerite vahel me väljaspool büroo partnerite ringi ei aruta,” ei ava Torokoff kaarte.
    Kõige suuremaks kordaminekuks peab Torokoff seda, et eelmisel aastal laienes büroo Lätti ja Leetu, mistõttu võetigi kasutusele uus kaubamärk Fort senise Nordeuse asemel.
    “Erinevalt Eestist on teistes Balti riikides uue põlvkonna esiletõus seniste tuntud kaubamärkide kõrvale alles ees ning meie büroo on alles esimene uue põlvkonna büroo, mis tegutseb kõigis Balti riikides,” räägib Torokoff.
    Lühikese ajaga on Fort tõusnud Eesti 25 suurema advokaadibüroo hulka. Eelmisel aastal oli advokaadibüroo käive 614 407 eurot ja kasum 187 412 eurot. Ülevaade Eesti advokaadibüroode 2013. aasta käibe- ja kasuminumbritest on Äripäeva tellijatele kättesaadav meie veebileheküljel www.aripaev.ee.
    Torokoffi sõnul peavad Forti partnerid käibe- ja kasuminumbritest palju olulisemaks saavutuseks seda, et konservatiivsel õigusteenuste turul on Forti klientideks suuremad Eestis tegutsevad pangandusgrupid, sõltumatud finantseerimisasutused ja globaalsed finantsinstitutsioonid. “Oleme nõustajatena osalenud ka kõigis regiooni olulisemates kinnisvaraturu tehingutes,” lisab Torokoff.
    Tema sõnul ei mõjuta asjaolu, et senine areng on olnud palju kiirem ka kõige optimistlikumatest eeldustest, kuidagi nende lähenemist büroo ülesehitamisse. “Käibe kasv ei ole meile omaette eesmärgiks,” lausub ta.
    Oma büroo loomise otsust põhjendades lausus Torokoff, et see oli Forti asutajapartneritel loogiline areng. “Tundsime, et meile sobivate põhimõtete järgi ja motiveerituna advokaaditööga tegelemiseks pidime ise looma endale vajalikud tingimused ja raamistiku,” räägib Torokoff.
    “Töötasime pikka aega kõik ühes büroos (Tark Grunte Sutkiene – toim), arutades sageli hilistel õhtutundidel ja nädalavahetustel erinevate probleemide üle ja üritades leida lahendusi võimatuna näivatele olukordadele. Ühel hetkel jõudsime lihtsalt tõdemuseni, et toimime meeskonnana justkui eraldi büroo teise büroo sees, ning selle tõdemuse saabudes oli lahkumine kõigile arusaadav, kiire ja sõbralik,” selgitab Torokoff.
    Ta rõhutab ka meeskonnatöö olulisust. “Stressi­rohkes olukorras annab just kolleegide positiivne eeskuju sageli lisajõudu, et teha veel täiendav pingutus, mis lõpuks võib saada kliendi aitamisel määravaks ja viia lahenduseni,” räägib ta.
    Noored saavad kõvasti vatti. Torokoffi sõnul on tema põlvkond advokaate just see vanusegrupp, kes on kõigis suuremates ja tuntumates büroodes teinud viimase aastakümne jooksul ära valdava osa sisulisest spetsialistitööst. “Seega kuigi kaubamärk Fort on õigusturul alles lühikest aega, ei ole meie büroo partnerid oma valdkondades uued tegijad. See selgitab ka meie büroo senist väga kiiret arengut,” tõdeb ta.
    Torkoffi sõnul on advokaaditöös isiklikul kogemusel väga suur tähendus, kuid see ei ole tingimata seotud vanuse, vaid töökuse ja enesekriitikaga. “Ilma iga päev pingutamata paremaks advokaadiks ei saa, nii võib saada vaid vanemaks advokaadiks,” ütleb Torokoff.
    2012. aasta suvel loodud Advokaadibüroo Rask ühe asutaja Ramon Raski sõnul oli aeg küps isikliku büroo loomiseks. “Olen kolmandat põlve advokaat ja valinud selle elukutse vägagi teadlikult,” lausub Rask.
    Advokaat on käsitööline. Advokaadibürood ei erine üksteisest millegi muu kui suhtumise poolest töösse, märkis Rask ja lisas, et advokaadi amet ei ole töösturi, investori või suurettevõtja amet, vaid see on käsitöölise amet.
    “Nii nagu igas käsitööliste tsunftis on rollijaotus, nii on ka büroo tasandil töösse suhtumise defineerimisel oluline, et esitöölised oleksid tahet täis ja ise suutelised seda tööd tegema. Meile meeldib see töö ja tahame seda teha. See ongi meie nišš,” räägib Rask.
    Eelmisel aastal oli Advokaadibüroo Rask käive 599 317 eurot ja kasum 232 185 eurot. “Olen eelmise aastaga väga rahul. Nõustasime keskmiselt kaks omandamis- ja ülevõtmistehingut kuus, millest kõige rohkem avalikku tähelepanu pälvisid vast Bauhofi, MyFitnessi ja Pärnu Sadama omandamise tehingud,” ütleb Rask. “2013. aasta oli ka kohtuvaidluste vallas hea aasta, samas olen piisavalt umbusklik, et mitte ühe või teise võidu juures trummipõrinat teha,” lisab ta.
    Advokaadibüroo Rask omanikud on ka uustulnukatena dividendide edetabelis, mõlemad partnerid teenisid eelmisel aastal 50 000 eurot dividende. “Meil ei ole dividendipoliitikat. On omanikutulu, mida igaüks kasutab oma äranägemise järgi,” tõdeb Rask.
    Ettevõtte teine partner on Tarmo Peterson, kelle Rask valis kahel põhjusel. “Esiteks, meil on sarnane suhtumine töösse. Teiseks, Tarmo on üks andekamaid Eesti noorema põlvkonna advokaate,” märgib Rask.
    Ka see aasta on Advokaadibüroole Rask olnud edukas, kuna tehingute ja vaidluste arv on kasvutrendis. Augustis-septembris peaks uksed avama büroo Tartu kontor.
    “Üks projekt, mis seondub meie kahe-kolme aasta eesmärkidega, on seotud õigusabi kättesaadavusega kõikidele ühiskonnakihtidele,” räägib Rask. Nad on oma büroos otsustanud, et iga noor advokaat peaks ära tegema teatud hulga riigi ­õigusabi tunde. “Veel aastaid tagasi oli noortel advokaatidel see lausa kohustuslik, praegu enam mitte. Arvan, et selle kogemuse saamine on hädavajalik, et seda elukutset mõista,” märgib Rask.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.