Noored advokaadid astuvad hoogsalt varjust välja

18. juuli 2014, 00:00

Eesti õiguspraktikat edasi viivad noored ambitsioonikad advokaadid ei rahuldu enam suurbüroos teenimisega. Nad tahavad ise omanikud olla ja  kopsakaid dividende teenida.

Eestis peetakse nooreks kuni 45aastaseid advokaate. Uue põlvkonna advokaadibürood on loonud need, kes on teinud tuntumates büroodes viimase aastakümne jooksul ära valdava osa sisulisest spetsialistitööst. Nemad ajavad õiglust taga, nõuavad seadusemuudatusi, teevad kohtuprotsessis pretsedente, leiavad seaduses uusi lähenemisnurki – viivad edasi ­õiguspraktikat.

Dividende tuleb. See aga tähendab, et suured vanad bürood jäävad konkurentsivõitluses üha enam noortele jalgu. Tegelikult on advokaadibüroode tulevik noorte käes, kes lähtuvad klientide muutuvatest vajadustest. Seda näitab ka Äripäeva värske advokaatide dividendide ede­tabel, kus esikahekümnes on koha sisse võtnud tuntud suurbüroodest tuule tiibadesse saanud noored advokaadid.

Loomulikult tulevad igas valdkonnas noored peale. ­Õigusala eripära on aga see, et noored teevad ka ajalugu, püüdes muuta seadusi ja luua pretsedente. Vanad advokaadi­bürood elavad tihtipeale vana rasva peal või on siis just noored advokaadid nendes büroodes need, kes saavutavad suuri asju. Pärast piisava kogemuse ja enesekindluse saamist kipuvad nad pesast välja lendama. Viimastel aastatel on hulk selliseid näiteid.

Advokaatidele on oma büroo loomine tihtipeale loogiline areng, vahel kiputakse seda tegema ka tülide ja arusaamatuste tõttu. Paljud advokaadid on öelnud, et noored advokaadid on rohkem motiveeritud ning selleks, et nad saaksid seda tööd teha nii, nagu nemad soovivad, on vaja luua ise tingimused ja raamistik.

Sageli aga luuakse oma büroo ka seetõttu, et suurte advokaadibüroode omanikud ei kipu noori andekaid kolleege tulu­poti ligi laskma ehk partneri staatusesse tõstma. ­Kuna advokaatide põhi­sissetulek on omanikutulu, motiveerib see oma bürood looma.

Äri nagu iga teinegi. Ühiskonnas on arusaam, et tuntud advokaadid oskavad raha küsida. Ka meedias kajastatakse staar­advokaatide tunnipalka. Äriühingu eesmärk ongi kasumit teenida ja firma väärtust kasvatada, advokaadibüroo ei ole selles suhtes erand.

Samas ei tohiks me unustada, et advokaaditeenus on nagu arstiteenus. Me ei kasuta seda iga päev, aga kui meil on muresid, siis pöördume spetsialisti poole.

Kõigil on võimalus valida, kas eelistada noort ja ambitsioonikat, kes kujundab seadusloomet ja viib edasi õiguspraktikat, või vana kala, kellel on juba palju kasulikke kontakte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2014, 21:28
Otsi:

Ava täpsem otsing