Börsil: Austraalia julge samm

Juhan Lang 17. juuli 2014, 10:30

Täna võtsid kuue aasta kõrgeima taseme lähistel kauplevad Aasia aktsiaturud vastu väikse languse. 

Maailma suurim kaevandusettevõte BHP Billiton tõusis Sydney börsil 1,5% ja Fortescue Metals Group kerkis 2%, samal ajal kui AGL Energy kukkus 4,1%. Maailma suurima kiibitootja Taiwan Semiconductor Manufacturing aktsia kukkus 5% pärast seda, kui ettevõtte teatas, et tuleval aastal ootab neid tugevam konkurents.

MSCI Asia Pacific indeks kerkis alla 0,1%, ning indeksis oli tõusjaid ja langejaid enamvähem sama palju. Ligikaudu 1,3 miljardi dollari eest klientide raha haldava Platypus Asset Managementi investeeringute juht Donald Williams rääkis Bloombergile, et ettevõtete paranenud tulemused võivad turu siiski endiselt rallima panna.

„Väga madalate intressimäärade juures, on aktsiad endiselt küllaltki hea koht, kus olla," leidis ta. Üks tegur, mis hoiab aktsiate valuatsiooni nii kõrgel, on globaalselt väga madalad võlakirjade tootlused.“

Jaapani Topix indeks tõusis eile 0,1%, Hongkongi Hang Seng indeks langes 0,2% Shanghai Composite indeks kukkus 0,8 %. Austraalia juhtiv aktsiaindeks S&P/ASX 200 tõusis 0,4%, sest riigi senat hääletas 39:32 häälteenamusega süsinikuheitmetele maksust loobumise poolt.

Maksu oli kehtestanud eelmine valitsus, mis maksustas saastajaid 21 USA dollariga ühe tonni kasvuhoonegaaside kohta. Kehtetuks tunnistamisele oli tuliselt vastu opositsioonis Töö- ja Roheliste partei, kelle teatel on hääletustulemused plekk riigi rahvusvahelisele mainele, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Roheliste juht ja senaator Christine Milne ütles enne hääletust, et see on kohutav päev Austraaliale, kui valitsus ei pööra nägu selle poole, millega maailm silmitsi seisab, vaid on otsustanud jääda minevikku.

Toormetest tõusis USA toornafta eile 0,25 protsenti ja kaupleb 101,45 dollaril barrelist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2014, 17:40
Otsi:

Ava täpsem otsing