Masinad võivad hõivata pooled töökohad Euroopas

Birjo Must 22. juuli 2014, 15:50

Seoses tehnoloogia kiire arenguga võidakse tulevikus kaotada 54% Euroopa Liidu riikide praegustest töökohtadest, selgub majandusteadlase Jeremy Bowlesi koostatud uuringust.

Belgia uuringute organisatsiooni Bruegel avaldatud uuringu kohaselt pole praegune euroala kahekohaline töötuse number mingisugune probleem võrreldes ohuga, mis tulevik tuua võib, vahendab Bloomberg.  

Sarnaselt varem Oxfordi ülikoolis läbi viidud uuringule, arvutas Bowles välja, kui paljud töökohad Euroopas on tehnoloogia arengust´otseselt mõjutatud. Tulemuste kohaselt ulatub see sõltuvalt riigist 40-60%ni.

See on võrreldav Carl Frey ja Michael Osborne'i 2013. aasta uurimuse tulemustega, mis näitas, et 47% ameeriklastest paiknesid 2010. aastal riskikategoorias. See tähendab, et nende töökohad võidakse tõenäoliselt automatiseerida juba järgmise või ülejärgmise kümnendi jooksul.

London School of Economics’is töötav Bowles leidis, et Suurbritannias, Saksamaal ja Prantsusmaal on risk umbes sama suur kui USAs. Teadlane leidis, et Euroopa liidu perifeeria majandused nagu Itaalia, kannatavad masinate arenguga kõige enam.

Bowles arvab, et tulevikus peaks töötajatele õpetama oskusi, mis täiustavad tehnoloogiat, et nad ei tunneks end sellest ohustatuna.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. July 2014, 15:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing