23. juuli 2014 kell 7:10

Võlad pole kadunud, vaid kasvavad

Võiks arvata, et võlakriis tõi olulisi muutusi riikide suhtumises oma võlakoormasse. Tegelikult aga pole maailmas võlad vähenenud, vaid ainult kasvanud.

Reitinguagentuur Standard & Poor’s annab taas häirekella, väites, et Euroopa ettevõtete võla­kirjaturg on joobunud keskpankade stiimulmeetmetest. Agentuuri hinnangul on tekkinud uus oht globaalse mõõtmega finantskriisiks.

“Kunstlikult madalad intressimäärad mitte ainult ei soodusta ebaefektiivset kapitalipaigutust, vaid aitavad kaasa ka suuremale spekuleerimisele finantsturgudel,” hoiatas S&P krediidi­analüütik Paul Watters. Tema sõnul võib selline pidu lõppeda väga kurvalt.

Lisaks kaheldakse, kas õiged ettevõtted lõikavad kasu odavast raha ning kas seda kasutatakse kõige produktiivsemalt. S&P usub, et firmad laenavad võlakirjaturu kaudu, kuna Euroopa äri­usaldus on jätkuvalt madal.

Reitinguagentuuri teatel valivad firmad investeerimise asemel laenamise ning selle juures on isegi Euroopa Keskpanga poliitika abitu. Nii ­Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides on praegu ettevõtete trend ühinemised ja ülevõtmised ning võlakirjade emiteerimine.

Võlg pole ainult Euroopa probleem. Briti pank Standard Chartered hoiatas, et Hiina koguvõlg on paisunud 250%ni riigi SKTst. Näiteks 2008. aastal oli Hiina võlg SKTga võrreldes 147%.

Alates finantskriisist on Hiina majanduskasv sõltunud palju laenudest, kuid laenude kiire kasv on investorid murelikuks teinud. Hiina valitsus on samal ajal üritanud vältida majanduse rasket maandumist. 

Viimastel kuudel on Hiina valitsus rakendanud mitmeid meetmeid, mille eesmärk on majandust stimuleerida. Selliste meetmete hulka kuulub näiteks põllumajanduslaene pakkuvate pankade reservinõuete vähendamine.

Hiina võlakoormus valmistab ka analüütikutele muret. “Ignoreeritud on mitut Hiinaga seotud riski. Vaadake eluasemeturgu, vaadake kui kiiresti on Hiina finantssüsteemi tekkinud halvad laenud,” ütles Bank of America Merrill Lynchi Hiina juht David Cui CNBC-le.

Autor: Rainer Saad, Harry Tuul

Hetkel kuum