Euroopa Inimõiguste Kohus: CIA-l oli Poolas salavangla

Mait Kraun 24. juuli 2014, 23:50

Neljapäeval teatas Euroopa Inimõiguste Kohus, et tal on piisavalt andmeid Poolas tegutsenud CIA salavangla kohta. Poolat survestatakse jälle avalikustama oma osa al-Qaida väidetavate liikmete vahi all hoidmise programmis.

Kohus kinnitas, et CIA kasutas Poola põhjaosa metsades paiknenud rajatist koodnimega Kvarts arvatavate al-Qaida kaastööliste ülekuulamiseks. Poola on seda väidet pikka aega tõrjunud, kuigi lekked endistelt USA luureametnikelt ja Senatis läbi viidud uurimine on päevavalgele toonud üha rohkem tõendeid, vahendab Reuters.

Kohtuasi sai alguse kahe Guantanamos hoitava saudi, Abu Zubaydah' ja Abd al-Rahim al-Nashiri tunnistusest, et kumbagi hoiti salajases CIA vanglas Stare Kiejkuty küla lähedal, kus neid ka piinati. Näiteks olevat al-Nashirit sunnitud oma kongis paljalt seisma, kott peas ja õudusega kuulama ülekuulaja käes põrisevaid tööriistu. Samuti plõksutatud tema pea kõrval püstolit.

Kuigi USA on oma ettevõtmised ümbritsenud tiheda saladuselooriga, on Euroopa Inimõiguste Kohtu sõnul väljaspool kahtlusi, et mõlemat meest hoiti vangis just Poolas. Samuti on kindel, et Poola teadis saudide vahi all hoidmisest ja tõenäoliselt ka, et neid ähvardas väärkohtlemine.

Niisiis leidis kohus, et Poola on rikkunud Euroopa inimõiguste konventsiooni ja peab al-Nashirile kahjutasuks maksma 100 000 eurot. Zubaydah'le mõisteti koguni 130 000 eurot.

Poola presidendi esindaja Joanna Trzaska-Wieczorek teatas, et kohtuotsus on Poolale "piinlik ja karistab meie riiki nii rahaliselt kui ka maine osas." Välisministeeriumi esindaja Marcin Wojciechowski sõnul oli otsus ennatlik, kuna Poola juba tegeleb CIA salavanglate uurimisega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. July 2014, 23:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing