Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hobi. Gurmeereis pakub elamusi

    Tavapärastele turismireisidele pakuvad põnevat vaheldust gurmeereisid, mille peaeesmärk on tutvuda kohaliku toidukultuuriga ja nautida toitu.

    Toidukultuur aitab kohalikke mõista, leiab ettevõtja ja juhtimistreener Hede-Kerstin Luik. “Lisaks arhitektuurile, kunstile, kirikutele soovin alati kogeda ka kohalikku turgu ja toidumaailma,” leiab aastaid gurmeereise harrastanud Luik.
    Lemmikkohti gurmeereisideks on tal palju – Prantsusmaal Bordeaux, Burgundia, Provence, Itaalias Piemonte, Barolo, Lombardia, Veneto ja Toscana. Samas on imelisi elamusi pakkunud ka Austria, Moskva, London, Cornwall või hoopis Tai.
    Luige huvi gurmeereiside vastu sai alguse armastusest toidu ja veini ning nende kombineerimise vastu. “Olen alati armastanud söögivalmistamist, katsetamist ja toidunaudinguid,” jutustab ta.
    Tipptegijate asemel ehe lihtsus. Alguses käis ta läbi oma armastatumad veinipiirkonnad ja sealsed tunnustatud restoranid. “Eriti just Michelini tunnustus oli see, mis alul palju põnevust pakkus,” märgib ta.
    Nüüd on huvid muutunud ning kuulsad kokad ja peened tuntud restoranid tõmbavad vähem. “Need on toredad, kui neid külastada harva,” leiab Luik. “Praegu on mulle tähtsaim võimalikult eheda kohaliku toidu kogemine, kohaliku elu taju, osasaamine lokaalsest kultuuriruumist.”
    Samuti on laste ja töiste tegemiste kõrval gurmee-fookusega reise vähemaks jäänud. “Samas leiame alati võimalusi kogeda ehedat kohalikku kööki ja nii saada osa selle paiga toidukultuurist,” ütleb ta. “Laste lemmiksihtkoht on Itaalia, ja nende gurmee-elamuseks pole vaja muud kui taldrikut crudo e melone’ga (toorkuivatatud sealiha­lõigud meloniviiludega – toim).”
    Tark mees sihtkohas aitab. Luige sõnul aitab kohalik sõber leida õiged kohad toidunaudingutesse sukeldumiseks. “Kohalikega sõbrunemine on alati väärt, samuti valmidus näha ja kogeda uut,” leiab ta. “Lastega reisides on üks osa kohaliku köögi kogemisest kindlasti ka ise toidu valmistamine kohalikust parimast toorainest – ei ole ju nii vahva kolm korda päevas restoranis süüa.”
    Tuntud toidublogija Piret Hanson tõdeb, et söömise eesmärgiga reisile minek tahab teistsugust planeerimist. “Reisi, mille eesmärk ongi külastada ühte tähelepanuväärset restorani, planeerimine algab soodsate lennupiletite otsimisest, et kulutada suurem osa reisi eelarvest toidunaudingute kogemiseks,” selgitab Hanson.
    Toorainega oskuslik ümberkäimine peensusest olulisem. See ei tähenda aga Hansoni sõnul sugugi, et jahitakse elamusi ainult tärgeldatud laudlinade ja udupeente lühtriga restoranides, süües  hanemaksapasteeti ja juues aastakäigušampanjat. Meeldejäävat pakuvad ka lihtsamad kohad ja toidud. “Väärtuslikuks muudab selle hea toor­aine, sellega oskuslik ümberkäimine ja selle kõige maha müümine toetavas keskkonnas,” on Hanson veendunud. “Selle naudingu järele pole ilmtingimata vaja minna piiri taha, ka meil siin leidub küllaga toredaid söögikohti ja restorane, mille külastamiseks oleme valmis paaripäevase seikluse ette võtma.”
    Jäta ruumi ootamatusteks. Eelarve koostamine niisugusteks reisideks on lihtne, kinnitab Hanson. Samas nõuab sõit eeltööd ja planeerimist, sest näiteks toidukohtade kohta info kogumine ja marsruudi paikapanek võtab palju aega. “Kõike lõpuni ette planeerida on raske ja vahel on tore ka lasta sisse  kohapeal mõni spontaanne otsus,” leiab Hanson.
    Ta lisab, et enamasti on suurem osa kohtadest GPSi abil leitavad, vaid ühel korral sai restorani otsides viinamarjapõldude vahel ringi sõidetud, kuid restorani leida ei õnnestunudki.
    Järgmised toidureisid viivad Piret Hansoni Haap­sallu, Hiiumaale ja Pariisi. Termin “gurmeereis” kõlab tema kõrvus kohmakalt.  “Gurmee prantsuse keelest tulenev tähendus – toit, mida süüakse eelkõige naudingu eesmärgil – kõlab tõepoolest üsna peenutsevalt,” ütleb ta. “Kuna minu toiduhuvi on keskmisest suurem, siis reisides panen ma alati rõhku toidule ja toidukohtade külastused on kindlasti üks oluline osa meeldejäävast reisiprogrammist.”
    Otsi meeldejäävat kohalike sööklast
    Reisikorraldaja CWT Estonia tegevdirektor Merike Hallik selgitab, et toiduga seotud reise saab harrastada kas individuaalselt või grupiga.
    Viimased on tavaliselt ingliskeelsed ja rahvusvahelised ning annavad võimaluse lisaks kohalike maitsetega tutvumisele leida ka uusi tuttavaid. “Vastavalt kliendi soovidele ja reisikogemustele leiame riigi ja võimalused, näiteks liituda mõne grupiga kohapeal,” ütleb ta. Gurmeereisid ei pea tema sõnul viima sugugi vaid kuulsatesse restoranidesse, väga häid toiduelamusi võib saada ka kohalikust küla söögikohast.
    Hallik räägib, et gurmee­reisijad on enamasti reisikogemusega inimesed, kes ei pelga üksinda reisida. Samuti on neil eeltöö tehtud ja näiteks rannas puhkamas käijatest või viimase hetke reiside kasutajaist paksem rahakott, millega oma unistusi täita.
     
    Tasub teada
    Neli võimalust toidulembesele
    gurmeereiside neli tüüpi
    1. Võõra tundmaõppimine ja oskuste kaasatoomineSellised reisid toimuvad enamasti riikidesse, kus toidukultuur on Eesti omast tõesti väga erinev. Enim tuntakse huvi Aasia maade vastu – Tai, Malaisia, Hiina, ka Jaapan, mida esineb ehk veidi vähem, kuid mis tegelikult pakub palju huvitavaid võimalusi. Lähematest riikidest on huvipakkuvamad Soome ja Taani, samuti on Portugal Eesti gurmaanide jaoks hiljaaegu avastatud riik. Seda suuresti tänu tublisti paranenud lennuühendusele.2. Naudingute kogumine kohapealMinnakse kas ühte või mitmesse riiki. Väga armastatud paigad selliste gurmeereiside jaoks on näiteks Prantsusmaa ja Belgia, kus külastatakse erinevaid piirkondi erinevate toiduelamuste otsingul.3. Kogu au saab restoranNäiteks USA puhul saavad enamasti suurima au osaliseks steigirestoranid. Enamasti tuntakse niisugusel puhul huvi just teatud regiooni teatud toidu vastu. Samuti külastatakse näiteks auhinnatud toitlustuskohti.4. Toidupoolis kui osa retkestNäiteks toidu- ja veinikultuuriga seotud kruiisid, mille hinna sees on veinide degusteerimised ja veinimõisate külastused. See on reisijale eriti mugav lahendus, põhimõtteliselt nagu ühest sadamast teise liikuv hotell.
    Allikas: CWT Estonia tegevdirektor Merike Hallik
     
    TOP 5
    Restoranid, kuhu tasub sõita
    Tripadvisori pingerida 2013. aasta parimatest toidukohtadest
    1. Maison Lameloise, Chagny, Prantsusmaa2. Colicchio & Sons, New York, USA3. Le Cinq, Pariis, Prantsusmaa4. El Celler de Can Roca, Girona, Hispaania5. Caprice (Central), Hongkong
    Allikas: Tripadvisor
     
    Tasub teada
    Millega peaks gurmeereisist huvitatu arvestama?
    1. Millist elamust ootad? Eelkõige peaks teadma, mis võiks olla reisi eesmärk. Siis on ka reisi korraldajal lihtsam soovitusi jagada ja võimalusi otsida ning suureneb tõenäosus, et saad just endale sobiva ja meeldejääva kogemuse.
    2. Rühmaga odavam. Gurmeereis ei pea tingimata olema väga kulukas, kõik sõltub suuresti sihtkoha ja majutuse valikust – kas soovitakse viietärnihotelli või sobib ka kolme tärniga, kas lennatakse Lõuna-Aafrikasse või Berliini. Samuti oleneb hind sellest, kas soovitakse reisida üksi või liituda mõne rühmaga. 
    3. Kasuta kohalikke. Eriti hea, kui reisi sihtpunktis on keegi sõber või tuttav, kes aitab üles otsida parimad ja huvipakkuvaimad kohad toidu nautimiseks.
    Allikas: Merike Hallik, Hede-Kerstin Luik
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.