Päikesepaneelide eest toetuse saajaid on jõudsalt lisandunud

24. juuli 2014, 09:41

Kui aasta tagasi sai esimese kuue kuu jooksul toetust 17 päikesepaneelide omanikku, siis sel aastal on see number juba 111, teatas Elering.

Taastuvenergia tervikuna moodustas teises kvartalis Eestis elektrienergia kogutarbimisest 13,5 protsenti. Aasta tagasi oli taastuvenergia osakaal 12,2 protsenti tarbimisest.

Elektrienergia tootmise arvestuses moodustas taastuvenergiast toodetud elekter tänavu teises kvartalis 11 protsenti. Kokku toodeti teises kvartalis taastuvenergiat 281 gigavatt-tundi ning toodang kasvas kümnendiku võrra, vahendas Elering.

Üle poole taastuvenergia teise kvartali toodangust andsid biomass, biogaas ja jäätmed. Neist kütustest toodeti kolme kuuga elektrit 160 gigavatt-tundi, toodang kasvas võrdluses möödunud aasta teise kvartaliga 15 protsenti. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust teises kvartalis 7,3 miljonit eurot, möödunud aasta samal ajal veidi vähem - seitse miljonit eurot.

Tuuleenergia moodustas aasta teises kvartalis 40 protsenti taastuvenergia kogutoodangust ning on kasvanud aastases võrdluses viis protsenti 113 gigavatt-tunnini. Tuuleenergiale makstud toetussummad kasvasid eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 46 protsenti 5,2 miljoni euroni.

Päikeseenergia eest makstud toetuse kogumaht püsib suhteliselt väikesena võrreldes teistele kütuseliikidele makstud toetustega. Kui möödunud aasta teises kvartalis maksti päikeseenergiast toodetud elektrienergiale toetust 1400 eurot, siis tänavu teises kvartalis juba 6700 eurot ning seda võrku antud 124,1 megavatt-tunni eest.

Kokku maksis Elering teises kvartalis taastuvenergia toetust 238 gigavatt-tunni elektrienergia eest. Rahalises arvestuses kasvas taastuvenergia toetuste summa möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes 17 protsenti ligi 13 miljoni euroni.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga kolmandiku võrra rohkem, kokku 1,3 miljonit eurot. Toetatava tõhusa koostootmise režiimis toodetud elektrienergia kogus kasvas 30 gigavatt-tunnilt 39 gigavatt-tunnini.

Toodangu kasvu taga võib olla võrdluses möödunud aasta teise kvartaliga kümnendiku võrra madalam kvartali keskmine õhutemperatuur ning sademeterikas juunikuu, mis kergitas nõudlust soojuse järele ja võimaldas seeläbi ka rohkem elektrit toota.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. July 2014, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing