Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tüli kortermajas - kes korvab kahju?

    Kortermaja tekitatud kahjude eest vastutavad, sõltuvalt olukorrast, nii korteriomanikud ise kui näiteks ühistu või viimase hooletu juht.

    Advokaadibüroo Sorainen advokaadi Triin Väljaotsa sõnul esineb korteriühistute puhul kahjunõuete ja rahaliste nõuetega probleeme mitmeid, kirjutab 28. juuli Äripäev rubriigis Kinnisvara.
    Näiteks võib korteriostja võib sattuda olukorda, kus tal tuleb tasuda võlad, mis on tekkinud eelmisel omanikul ühistu ees. Korteri omandamisel tekib tema sõnul uuel omanikul kohustus maksta eelmise omaniku korteriühistu ees tekkinud kommunaalteenuste võlad ja muud võlad, mis eelmisel omanikul ühistu ees olid.
    Ka heausklik peab võlad maksma
    "Selline kohustus tekib ka juhul, kui korteri uus omanik korterit ostes võlgadest teadlik ei olnud," lisab Väljaots. Kehtiva regulatsiooni eesmärgiks on lihtsustada korteriühistu nõude maksmapanekut korteriomaniku vahetumise korral. See-eest võlad, mis tekkisid eelmisel omanikul enne korteriühistu asutamist, uuele omanikule üle ei lähe.
    Domus Kinnisvara Põhja-Eesti regiooni juhi Rando Vanaveski sõnul on korteri müügilepingus tavaliselt kirjas, et müüja kohustub tasuma kõik maksed ja võlad omandi ülemineku hetkeni. Sellegipoolest nõutakse tihtipeale müüja võlgade tasumist ka ostjalt. Ostja saab siis küll esitada nõude omakorda müüja vastu, kuid on mõistlik ennetada korter ostmist koos võlgadega. Väljaots lisab, et sisuliselt on see korteriühistu otsustada, kellelt ta võla maksmist nõuab.
    Tüliõunaks nii vaikus, raha kui jääpurikad
    Samuti on tüliõunaks probleemsed korteriomanikud, kellel on pikaajalised võlgnevused majanduskulude osas või kes häirivad oma tegevusega teisi majaelanikke. Väljaots lisab, et suur osa kahju hüvitamise vaidlusi tekivad ka tulekahjudest ja veeõnnetustest korterites ning erandlikud ei ole ka vaidlused kolmandate isikutega, mis on tekkinud allakukkuvast jääpurikast või muust taolisest ehitisest eralduvast asjast. Jääpurikad, vihmaveerennid, katusekivid jms võivad maja küljest alla kukkudes tekitada suurt kahju. Halvimal juhul võivad allakukkuvad esemed põhjustada möödakäijatele eluohtlikke vigastusi.
    Soraineni advokaat Kristjan Tamm lisab, et vaidlusi tekitavad ka kõikvõimalikud ümberehitused. Tihti ehitavad korteriomanikud oma korterid kaasomandis ja ühiskasutuses olevate trepikodade või keldrite arvelt suuremaks. Samuti on probleemiks ehitise säilitamiseks vajalike remonttööde tegemine ja nende eest tasumine. "Siin seisnevad vaidlused  eelkõige selles, kas need tööd on tõepoolest vajalikud ehitise säilitamiseks või mitte," selgitab Tamm. Viimasena toob Tamm välja kasutuskorra vaidlused, näiteks parkimiskohtade jagamine, terrassi või sauna kasutuskord, koridori ja keldribokside kasutamine.
    Kodurahu häirijad saab müüma sundida
    Kui mõne korteriomanikuga on pikaajalised probleemid, saab temalt korteriomanike häälteenamusega korteriomandi võõrandamist nõuda. Tamme sõnul saab võõrandamist nõuda siis, kui korteriomanik on vähemalt kuue kuu kommunaalarvete tasumisega viivtanud üle kolme kuu, kui ta häirib oma tegevusega oluliselt teiste korteriomandite kasutamist või kui ta on korduvalt tekitanud teistele korteriomanikele kahju.
    Liit soovitab ebameeldivad üllatused kindlustada
    Eesti Korteriühistute Liidu jurist Margus Saulep lisab, et ilmselgelt pole üheski elamus võimalik kahjujuhtumeid täielikult välistada. "Õnnetus võib tabada sealt, kust seda esmapilgul oodatagi ei oska," lisab sõnab Saulep. Tema arvates oleks mõistlik end ettenägematute asjade vastu kindlustada. Sellega oleks nii korteriühistu kui tema liikmed kaitstud ootamatute väljaminekute ja koormavate õigusvaidluste eest. "Mitmed kindlustusseltsid on spetsiaalselt korteriühistute tarbeks ka kindlustuspakette välja töötanud," lisab Saulep.
    TASUB TEADA: Alati ei vastuta ühistu
    1. Tüliõun erinevate osapoolte vahel
    Korteriomanike moodustatud korteriühistu ei tähenda pelgalt seda, et iga elamus asetleidev kahjujuhtumi eest vastutab korteriühistu. Võimalike kahjujuhtumi osapoolte näiteid on näiteks: 1) korteriomanik vs korteriomanik; 2) korteriomanik vs korteriühistu, 3) korteriühistu vs kolmas isik (isik väljaspoolt omanikeringi) ja 4) korteriomanikud vs kolmas isik.
    2. Omanik vastutab enda tegude eest
    Õnnetustega seotud asjades vastutab korteriomanik kahju eest, mis tema tegudest või asjadest tulenevalt teistele korteriomanikele tekib. Kui näiteks pesumasinat torustikuga ühendav voolik läheb katki ning tekitab alumisele korterile veekahjustusi, vastutab kahju eest ülemise korteri omanik. Korteriomanik siinkohal võib vastutada nii konkreetse teise korteriomaniku ees kui ka kõigi teiste korteriomanike ees, juhul kui kahjustada saab korteriomanike kaasomandis olev osa kortermajast.
    3. Ühistu seisab enda hoolikuse eest
    Korteriühistu vastutus võib aga veekahjustuse puhul kõne alla tulla siis, kui elamu katus jookseb läbi, elamu välisseina vuugid ei pea vett või elamu amortiseerunud veetorustik lekib. Vastutus tähendab siinkohal aga seda, et tuleb hüvitada kulutused, mis on vajalikud endise olukorra taastamiseks. Väljaots lisab veel, et näiteks kui alumisel naabril ei olnudki tapeeti seinas ja sein ei saanud veeõnnetuse käigus kahjustada, ei ole talle tekkinud kahju ja ta ei saa kahjuhüvitist nõuda. 
    4. Hooletus maksab ühistu juhile kätte
    Korteriühistu puhul võib vastutus lasuda ka vaid korteriühistu juhatuse liikme õlgadele. Näiteks alustati 2010. aastal jääpurika tekitatud raske vigastusega alustati kriminaalmenetlust korteriühistu juhatuse liikme vastu, kes vastutas maja haldustööde eest. Kriminaalmenetlus küll lõpetati kahtlustatava surma tõttu, kuid menetluse käik näitab, et kriminaalkaristus ähvardab eelkõige korteriühistu juhatuse liiget, kelle vastutusalasse kuulub katuse jääst puhastamise korraldamine.
    5. Kahju saab alati nõuda
    Allakukkuvast jääpurikast või muust ehitisest eralduvast asjast tekkinud kahju hüvitamist saab nõuda sõltumata sellest, kas korteriühistu juhatuse liikmed või korteriomanikud on käitunud hooletult. Kahjunõude välistavad ainult vääramatu jõud  ja kahju kannataja tegutsemine enesekahjustamise tahtlusega. Vääramatu jõu mõistet on kohtupraktikas sisustatud kitsalt - iga suurt tormi või ootamatult suurt lumesagu ei saa ikka vääramatuks jõuks lugeda.
    Allikas: Eesti Korteriühistute Liidu juristi Margus Saulep, advokaadibüroo Sorainen advokaadid Triin Väljaots ja Kristjan Tamm
    TASUB TEADA: Väldi probleeme enne ostmist
    Ühistuga seonduvaid probleeme saab vältida. Selleks:
    1. Paluda korteriühistu juhatusel väljastada tõend võlgade puudumise kohta või nende olemasolul suuruse kohta.
    2. Vaadata ühistu üldist tervist - kui palju on majas võlgnikke, kui suured on nende võlad ning mida on tehtud võlgade sissenõudmiseks. Kui esimesel külastusel ei saa kogu infot teada, siis kindlasti tasub suhelda ka ühistu juhatuse liikmetega. Heal järjel ühistu juht on üldiselt suhtlemisaldis ning jagab infot lahkelt.
    3. Vaadata maja korrasolekut visuaalselt, kõige esimese märgi aktiivsest ning toimekast ühistust annabki maja ilme.
    4. Küsida tehnosüsteemide kohta, mis läbivad tervet maja (küttesüsteem, vee- ja kanalisatsioonipüstakud, elektrisüsteem, ventilatsion jne).
    5. Kõrvutada maja visuaalset pilti ning küsitut kommunaalkulude arvetega.
    6. Küsida reservfondi suuruse kohta - näitab võimekust tulla toime ootamatute kuludega.
    7. Küsida laenu kohta - täpsustada periood ja konkreetse korteri igakuise laenumakse suurus.
    8. Kui on olemas haldusfirma, uurida nende mained ja tausta ning kuidas teenuse osutamisega rahul ollakse.
    9. Tutvuda võimalusel ühistu majandusaasta aruannetega.
    10. Tutvuda majaelanikega.
    Allikad: Domus Kinnisvara ja Pro Kapital Eesti
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Elektriautotootja rahamure pani suured aktsiapakid liikuma
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.