Puhkepäev. Mängime õige folki!

01. august 2014, 00:00

Viljandi pärimusmuusika festival on arvatavasti üritus, mis tooks rahva kokku ka juhul kui esinejate nimekiri hoitaks avamiseni saladuses. Traditsioonid ja aastaid kokkuharjutanud meeskond ei lase ühelgi juhul latti allapoole.

Tänavuse festivali teemaks oli mäng. Festivali temaatika avaldus mitte niivõrd põhikontserditel, kuivõrd kõikvõimalikel kõrvallavadel, õpitubades ja teistes tegemistes. Tõtt-öelda võinuks neli festivalipäeva sisustadagi vaid mängides, kordagi Kaevumäe või Kirsimäe kontsertidele jõudmata.

Zetod andsid üllatuskontserdi. Mängumölluga samal ajal kestsid mõistagi suured folgikontserdid.

Eriti meeldejääv oli muusik Aleksander Sünteri ehk Sünteri Sassi mälestuskontsert “Raiutud radasid mööda”. Sassi lood tema bändikaaslaste ja sõprade esituses mõjusid nii lummavalt, et tundus, nagu iga hetk võiks oodata aasta alguses lahkunud Sassi ennast lavale.

Canzoniere Grecanico Salentino Itaaliast oli üks välisesinejatest, kes rahva korralikult tantsima tõi. Mitu tuttavat, kes esimesel folgipäeval nende kontserdile sattusid, tahtsid neid laupäeva õhtul uuesti näha ja kuulata.

Isiklikult plaanisin sel folgil jätta vahele Svjata Vatra ja Zetode kontserdi – on neid siinmail ikka omajagu kuulatud ja nähtud. Päris nii siiski ei läinud. Nimelt andsid Zetod varjunime “Artur ja sõbrad” (akordionist Artur Linnuse järgi) all omapärase kontserdi pühapäeval Rohelisel laval iseendid parodeerides. Muuseas algaski Zetode “folgikarjäär” 2004. aastal nimelt Rohelise lava bändina.

Oluline on puhata ja mängida. Omamaistest esinejatest tahaks kõvasti kiita Tuulepuud ja Konterbanti, kes mõlemad tahavad ja oskavad head Eesti pärimusmuusikat pakkuda ja kui seda veel nii kaasakiskuvalt esitatakse, et tuimaks peetava eestlase tantsima paneb, siis ei saagi enamat tahta. Tuulepuu juhendaja Margus Põldsepa enda pundile Untsakad on siit igal juhul tugevad konkurendid (ja kolleegid) kasvamas.

Välisesinejatest jäi kuulamata Nigeeriast kohale tulnud Etran Finatawa – olin juba käinud nende Tallinnas antud kontserdil. Tagantjärele ei saa muud kui valikut kahetseda, sest üle oru siiski kätte kostnud kontsert jättis ilma visuaalse pooletagi väga võimsa tunde.

Tegelikult on see üks (minu) folgireegleid – ära kahetse oma kavavalikuid. Kõikjale ei jõua nagunii, vahepeal on ometigi vaja kontsertide külastamise vahel aeg maha võtta, puhata ja mängida. Nüüd ei ole muud kui aastake oodata, folk.ee lehelt esinejaid järelkuulata ja -vaadata ning hakata teistel kontsertidel käima.

 

Hinnang

  • Viljandi pärimusmuusika festival

Hinnang: 8

24.–27.07 Viljandis

TASUB TEADA: 08.–10.08 toimub Käsmus Viru Folk

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2014, 20:52

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing