Puhkepäev. Suhtekorraldusnipid “Heraklese” filmist

01. august 2014, 00:00

Mis on jaburate märulifilmide sagedane puudus? Otse loomulikult nende pikkus. Jääb arusaamatuks, miks on tarvis nõrga süþeega filme venitada 160 minuti pikkusteks. “Herakles” on selles osas meeldiv erand.

“Herakles” on hea näide sellest, et ka alla 100 minutiga on võimalik suurepäraselt ära öelda kõik, mida vaataja ühelt märulifilmilt ootab. See tähendab, et on eriefekte, idiootseid dialooge, võitlusstseene, samuti on head – kellele püütakse tünga teha – ja pahad – kes tahavad valitseda maailma –, kuid film ei veni kõige selles juures tüütult, vaid on võrdlemisi tempokas.

Üllatusi ja ootamatuid pöördeid on vähe (et mitte öelda, et neid polegi), suurt kunsti ei pakuta, kui mitte lugeda kunsti hulka nimitegelast mängiva Dwayne Johnsoni ülespumbatud biitsepsit, mille ümbermõõt on ilmselt suurem kui keskmise eesti mehe reiel. Kunsti asemel pakutakse õpetlik lugu sellest, milline jõud võib olla heal suhtekorraldusel ja turundusel.

Nimelt selgub, et Herakles polnudki ehk üldse jumala poeg, vaid selleks laulis ta oskuslikult nooremapoolne sugulane, kes oli hea jutuvestja. Heraklese vägiteod aga olid hoopis imehead näited meeskonnatööst, kus palgasõdurite kamp jõumehe juhtimisel vilunult tegutses. Pärast imeteo sooritamist jäi vaid jutuvestja ülesandeks toita müüti Heraklesest kui võitmatust pooljumalast. Soolise võrdõiguslikkuse huvides on üks kamba liikmetest naine.

Nii et täiesti kobe suvine meelelahutus, mis ei võta liialt aega ega käi närvidele. Kui võtta kõrvale veel paar veini, võib juhtuda, et film mõjub suisa naljakalt ja humoorikalt. Ja kui julgust on, võib kaasa võtta ka naised, sest Heraklest näidatakse valdavalt palja ülakehaga ja kindlasti on nõrgema soo hulgas neid, kellele ülisuured musklid peale lähevad.

 

Hinnang

 • “Herakles”

Hinnang: 7

Lavastaja: Brett Ratner
Osatäitjad: Dwayne Johnson, John Hurt, Rufus Sewell, Joseph Fiennes, Ian McShane, Aksel Hennie, Joe Anderson
Kinodes alates: 25.07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  31. July 2014, 20:53
  Otsi:

  Ava täpsem otsing