Sanktsioonid mõjutavad Eestit vähe, kaudselt siiski

04. august 2014, 00:00

Euroopa Liidu poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonide otsene mõju Eesti majandusele on tühine, kuid kaudne mõju võib olla tuntavam.

Eesti ametkonnad on teinud esialgsed arvutused 2013.–2014. aasta andmete põhjal, mille alusel võib väita, et sanktsioonide mõju Eestile on väike.

Sanktsioonidest puudutatuid tehinguid on olnud vähe, mistõttu on ka mõjuhinnangute andmine keeruline. Mõnele ettevõttele võib sanktsioonide mõju olla tuntavam, kuid neid firmasid on üksikuid.

Kaudset mõju raske hinnata. Finantssektoril tuleb jälgida, milliste Venemaa asutustega on lubatud tehinguid teha ja millistega mitte. See võib tähendada kulude kasvu. Samuti on ­oodata, et vähenevad tehingud Venemaaga ja neist saadav tulu, kuid kuna Venemaa pole üldiselt olnud Eestile väga oluline partner, siis peaks kogu­mõju olema tagasihoidlik.

Kaudsed mõjud tulevad sellest, et Venemaa majanduslangus ja rubla odavnemine muudab keerulisemaks ka muude kaupade ja teenuste ekspordi.

Samuti tuleb arvestada, et ilmselt tõmbub osa Eesti ja ELi ettevõtteid Venemaalt tagasi, kuigi sanktsioonid neid ei puuduta. Lihtsalt riskid hinnatakse ümber. Võib arvata, et soovitakse Venemaa osakaalu ekspordis ja tootmisportfellis vähendada. Käitumist ei muuda üksnes Eesti ettevõtted, ka teiste riikide omad. Seega võib neile alltööd tegevate Eesti ettevõtete olukord halveneda.

Eesti eksport Venemaale pole üksnes siin toodetud kaupade müük, suure osa sellest moodustab mujal ELis toodetud kaup. Eelkõige on mõjutatud firmad, mis kaupa Venemaale vahendavad ja müüvad.

Pikem perspektiiv. Aasta tagasi olid Eesti tootmisettevõtetest Venemaaga enim seotud toiduainetööstusfirmad, kuid eelmise aasta lõpust on ka nende eksport Venemaale vähenenud. Kõik sõltub ettevõttest, kuid kui Eesti ette­võte otsustab minna Vene turule, siis võrdluses kevadega ei pruugi tagasilööki ilmneda. Pikemas perspektiivis hakkab ­Venemaa majandusliku seisu halvenemine mõju avaldama.

Rubla odavnemine ja Vene elanike vaesumine on mõjutanud turismi Eestisse. Majanduse edasine nõrgenemine tähendab, et see süveneb.

Praegu pole võimalik hinnata Venemaa vastusammude mõju, sest pole teada, mida plaanitakse. Üldiselt on Vene valitsuse valikud kehvad, sest Venemaa sõltub EList ja muust maailmast enam kui temast sõltutakse. Tegemist on küll territooriumilt suure, kuid majanduslikult keskpärase ja isegi väikse majandusega, mis sõltub tooraine ekspordist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. August 2014, 19:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing