Sõjapinged ja töötus painutasid turge

Juhan Lang 07. august 2014, 10:25

Pingete eskaleerumine Ukrainas ja üllatuslikult 12 aasta kõrgeimast töötusemäärast teatanud Austraalia painutasid aktsiate tulukõvera kolmandat päeva järjest alla poole.

FTSE Asia Pacific indeks langes 0,4%, samal ajal kui Jaapani Nikkei 225 indeks näitas kuuendat järjestikust languspäeva, libisedes 0,5% allapoole. Mõlemad, nii Hongkongi Hang Sengi ja Lõuna-Korea Kospi indeks langesid 0,5%. Hiina suurimat börsi jälgiv Shanghai Composite indeks langes 0,6%.

Teated Venemaa toiduainete impordikeelust ja vägede suurendamisest Ukraina külje alla, USAs eile tormi ei vallandanud, mil S&P 500 indeks liikus 0,00%, kerkides vaid 0,3 punkti võrra. Dow Jones ja Nasdaq tõusid vastavalt 0,11% ja 0,05%.

Kui Venemaa peaks püüdma Ukrainasse sisse tungida, siis IG strateegi Evan Lucase sõnul riskantsete varade ostjad põgenevad kiiresti. Ukraina jääb tema hinnangul selle aasta lõpuni tähelepanu keskpunkti.

Klassikaline turvasadam, kuld, kerkis eile 0,1%, 1306 dollarile untsist, pärast seda kui oli üleöö 1,3% tõusnud. Aasia turge mõjutas tugevalt Austraalia tööhõivearuanne, mille järgi töötuse määr kerkis juuni 6%lt juulis 6,4% peale – see on 12 aasta kõrgeim tase.

Austraalia statistikaameti teatel kadus kuuga 300 töökohta oodatud 13 200 uue töökoha asemel. Kuu varem oli uusi töökohti loodud 14 900.

HSBC panga ökonomist Paul Bloxham rääkis Financial Timesile, et kirjeldatud numbrid on turušokk. Tema sõnul on murepitseri majandusele vajutanud ka jonnakalt kallis Austraalia dollar ja toormehindade langus.

Pärast numbrite avaldamist kukkus Rohelise mandri valuuta USA dollari vastu 0,9%, hinnatasemele 0,9268 dollarit. Austraalia juhtiv aktsiaindeks S&P/ASX 200 langes 0,2%.

Geopoliitilised pinged viisid eile alla ka Euroopa aktsiaturud ja võrdlemisi suure languse on teinud Venemaaga tihedalt seotud Saksa ettevõtete aktsiad. Vene rublapõhine aktsiaindeks Micex kukkus eile 1,7%, markeerides nõnda kolme kuu madalaimat taset.

Rubla langes eile USA dollari vastu 0,3%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. August 2014, 13:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing