Obama rappis Aasia aktsiaid

Juhan Lang 08. august 2014, 10:09

Aasia regiooni MSCI Asia Pacific indeks langes eile pea kahe kuu madalaimale tasemele, pärast USA presidendi Barack Obama teadet, millega ta andis loa Iraagi õhurünnakuteks.

Indeks langes 1,4%, olles kogu nädala jooksul kandnud 2,5% kaotust. Nimelt teatas Obama eile, et  on andnud loa õhurünnakuteks Iraagis tõkestamaks sealset genotsiidi. USA väed uuesti Iraaki ei naasevat.

Tema sõnul on inimesed näljas ja lapsed surevad janusse ning neil puudub nii abi kui kaitse, vahendab Financial Times. Obama lisas, et USAl on unikaalsed võimalused veresauna vältimiseks.

Sellegipoolest rõhutas see veelgi geopoliitilisi riske, kuna veidi varem oli Venemaa president Vladimir Putin teatanud toidu-impordikeelu kehtestamisest.

Singapuris paikneva CMC Marketsi strateeg Desmond Chua märkis uudistekanalile Bloomberg, et USA õhurünnakud Iraagis võivad regioonis veelgi pingeid suurendada.

Sydneys asuva ja 148 miljardit dollarit haldava Colonial First State Global Asset Managementi ökonomist Stephen Halmarick märkis, et Putini vastusanktsioonid võivad pärssida Euroopa kasvu. „Aga USA majanduse näitajad jätkavad paranemist, millest võidavad ka Aasia aktsiad,“ leidis ta.

Jaapani börsiindeksi Topix langes 2,2% pärast seda kui Jaapani keskpank säilitas rekordstiimuli vastukaaluks hiljutistele nõrkadele tootmis- ja ekspordinäitajatele. Lõuna-Korea Kospi indeks sulgus 1,2% madalamal ja India S&P BSE Sensex aktsiaindeks langes 1%.

Austraalia S&P/ASX 200 indeks kukkus 1,5% ja Hong Kong Hang Seng indeks libises 0,2% allapoole. Peamine Hiina aktsiaturgu kirjeldav näitaja Shanghai Composite indeks tõusis 0,3% pärast seda kui värsked andmed näitasid Hiina ekspordi kasvu ootamatult kiirenemist juulis ja väliskaubanduse ülejääk paisus rekordiliselt 47,3 miljardi dollarini. Analüütikud olid oodanud 27 miljardi dollari suurust ülejääki.

Samal ajal vähenes import 1,6% võrra. Eksport kasvas võrreldes aastataguse ajaga 14,5%, Bloombergi küsitletud analüütikute prognoositud 7% asemel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. August 2014, 14:50
Otsi:

Ava täpsem otsing