Las meie pensioniraha investeerivad meistrid

12. august 2014, 00:00

Kogumispensionide süsteemi kriitika on omapärane. Tuuakse välja selle nõrgad kohad ja teinekord omistatakse ka ülesandeid, mis kogumispensionide asjus polegi esmatähtsad. Mis aga kriitikute suust ja sulest ei selgu, on mõistlikud alternatiivid. Kui need muud valikud oleksid ka tegelikult olemas, siis kasutaks arenenud maailm neid päevapealt ning autorid saaksid Nobeli preemia.

Mis on mõte? Teise ja kolmanda samba mõte seisneb ju selles, et lisaks tööealise põlvkonna makstud maksudest kogunevale saaks tulevane pensionär sissetuleku ka selleks puhuks säästetud ja kogutud rahast.

Selle süsteemi miinused on teada ka kogumispensionide loojatele, sest säästud ja investeeringud tegelikus majanduses kogu aeg ei kasva. Kuna pensioniks raha kogumise aeg on aga aastakümnete pikkune tegevus, siis lõpptulemus on ikkagi pensionäri jaoks positiivne, ning mis kõige tähtsam, tal on pensionipõlveks kõrvale pandud raha.

Kogumispensionid ei tekkinud tühjale kohale. Lääne kultuuriruumis juba aastakümneid tegutsevad tööandja pensionifondid on tulevaste pensionäride raha investeerinud. Meie poolt vaadates kadestamisväärselt heade tulemustega, sest annavad mitmelgi pool märkimisväärse osa pensionäri sissetulekust.

Kinnisvara soetamine võib tõesti osutuda kasulikumaks kui pensionieaks säästmine. Miljonäridel ehk tõesti pole kogumispensioni vaja, sest maade ja majade ostmine võib olla tulusam.Ei saa eeldada, et nende inimeste arv, kes valdaksid investeerimise ja aktsiaturgude teadmisi ja kunsti, oleks ülemäära suur. Seega on mõistlik, et sellega tegeleksid oma ala meistrid.

Võõrtööjõu massiline sissetoomine pensioniprobleemi ei lahenda, vaid lükkab selle mõneks ajaks edasi ja siis toob kaasa veelgi keerulisema situatsiooni tööealiste ja pensioni­ealiste suhtarvus.

Säästa tuleb. Pensionifondide ülesanne on koguda pensionäridele raha pensionipõlveks. Kui nad seejuures elavdavad ka majandust, on väga hea, aga see ei ole nende eesmärk. Neile, kes arvavad, et igasugune säästmine ja investeerimine on tarbetu tegevus, soovin edu laenu võtmisel ja Lenini teostega tutvumisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. August 2014, 19:15
Otsi:

Ava täpsem otsing