Vene impordikeeld lööb valusalt

13. august 2014, 00:00

Meedias avaldatu põhjal jääb mulje, et Eestis alahinnatakse Vene impordikeelu mõjusid.

Peaminister arvab, et Venemaa impordikeeld toob kaasa küll probleeme üksikutele ettevõtetele, kuid mitte Eesti majandusele tervikuna. Ka SEB analüütik Ruta Arumäe paistab mõjusid alahindavat. Arumäe viitab, et Vene turu ärakukkumise otsene mõju oleks ligi 0,3% SKPst, kui uusi turge leida ei suudeta.

Otsese ekspordi kõrval tuleb siiski arvestada ka kaudse ekspordiga.

Lumepalliefekt. Eesti tooted liikusid Venemaale ka teiste riikide firmade vahendusel, st ­Venemaa turu ärakukkumise korral on mõju kordades suurem. Venemaa sanktsioonide mõjul ei vähene Eesti eksport üksnes Venemaale, see väheneb ka teistesse riikidesse. Tulemus on see, et tooteid tuleb realiseerida omahinnast odavamalt. Põllumajandussaaduste ekspordi hääbumine paneb maaelu kiratsema. Põllumajandusettevõtetega seotud ettevõtete ja riigi ette kerkivad tõsised probleemid. Täitmata jäävad kohustused. Väheneb maksulaekumine, kasvavad sotsiaalsed kulutused.

Lumepalliga matsu saamine on tühiasi, kuid kui see panna mäest alla veerema, siis hävitab see kõik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. August 2014, 19:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing