Puhkepäev. Pühalepa festival tutvustab vana- ja nüüdismuusikat

15. august 2014, 00:00

Käesoleval nädalavahetusel on põhjust rännata Hiiumaale, sest seal saab kuulda vana- ja nüüdismuusikat suurepäraste eesti muusikute esituses. Teisisõnu: täna algab Pühalepa III muusikafestival.

Festivali kunstiline juht Endrik Üksvärav peab Pühalepa ettevõtmist nišifestivaliks, tuues välja, et vana- ja nüüdismuusika nautijaid on vähem kui folgi või popi kuulajaid. See-eest tõdeb Üksvärav, et Pühalepa kontserdid on eelnevatel aastatel kõnetanud paljusid, kes igapäevaselt sellise muusikaga kokku ei puutu. Festivali iseloomustab Üksvärava hinnangul kontsertide ja esitajate väga hea tase.

Hiiumaa lood. Avakontserdi annab reedel, 15. augustil kell 18 Eesti Filharmoonia kammerkoor, dirigeerib Heli Jürgenson. Kontserdi pealkiri on “Laulud Hiiumaalt” ning kavas Tobias, Kreek ja Tüür – iga helilooja isemoodi Hiiumaaga seotud (Kreek on kogunud Hiiumaalt rahvaviise, Tobias sündinud Käinas, Tüür Kärdlas). Laupäeval, 16. augustil esinevad ETV telekonkursi “Klassikatähed” võitjad – kaksikud Marcel Johannes ja Katariina Maria Kits, vastavalt tšellol ja viiulil. Seejärel saab kuulda barokkmuusikat ansambel Floridante esituses, kuhu kuuluvad Meelis Orgse (barokkviiul), Saale Fischer (klavessiin), Tõnu Jõesaar (gamba) ja Ele Raik (oboe).

Teise festivalipäeva lõpetavad kaks Eesti esiettekannet: Peep Lassmann (klaver), Endrik Üksvärav (tenor) ja Kalervo Kulmala (metsasarv) esitavad Suurbritannia helilooja Roxanna Panufniku teose “Generation of Love” (2009) ning kammerkoor Colleegium Musicale laulab Erkki-Sven Tüüri a cappella-teost “Missa brevis”.

Oreli toetuseks. Pühapäeval on traditsiooniline Hiiumaa muusikute kontsert: publiku ette astub Hiiumaa juurtega pereansambel Ulmus Domini. Peretütre Ingel Jalakase sõnul esitab ansambel parimaid palu oma stiililiselt kirjust repertuaarist, mis suuresti koosneb varajasest muusikast.

Kogu festivali piletimüügitulu läheb Pühalepa kiriku oreli fondi. Lastega peredel on võimalus jätta lapsed kontserdi ajaks batuudile mängima.

 

Festival

 • III Pühalepa muusikafestival

15.–17. augustil Pühalepa kirikus Hiiumaal
Piletid: festivalipass 25 eurot, kontserdipiletid 3–10 eurot

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  14. August 2014, 16:52
  Otsi:

  Ava täpsem otsing