Mari Mets • 15. august 2014 kell 12:57

Tippjuht hoiab poliitiku riigifirmast eemal

Professionaalsed juhid riigiettevõtte nõukogus määraksid nõukogu juhiks mittepoliitiku, kuigi poliitiku staatus ei ütle inimese kohta otseselt midagi head või halba, ütles ettevõtja, veel hiljutine Arengufondi juhatuse esimees Tõnis Arro.

Kui ka poliitik satub riigiettevõte nõukogu esimeheks, ei vähenda see grammigi tema kohustust lugeda läbi kõik vajalikud materjalid enne juhatuse koosolekule tulekut, ütles Arro.

"Kui küsimus pole aga otseselt selles, et poliitik ei võiks mingil juhul olla  nõukogus, siis kindlasti ei peaks riigiettevõtte nõukogu liikmeid määrama erakondade juhatuse liikmed. Mitte poliitiline kuuluvus ei peaks olema peamine kriteerium, vaid kompetents," lisas ta.

Viljar Arakas, Eften Capitali juht aga ei näe selles probleemi, kui poliitikud kuuluvad riigiettevõtete nõukogudesse. „See on iga nõukogu ja selle liikmete südametunnistuse küsimus, kui kiiresti uus nõukogu liige võtab liikmeks saades erialase sissejuhatuse tunde, mitte ei tule vaid võileibu sööma. Viimasel juhul on kriitika õigustatud, aga mina olen näinud hoopis palju vastupidiseid näiteid, loeb ikkagi liikme personaalne kompetents,“ sõnas Arakas.

Hetkel kuum