Lõhe hind ujub allavoolu

21. august 2014, 00:00

Teisipäeval teatas maailma üks suuremaid lõhetootjaid Seafood Grieg oma blogis, et Norra lõhe hind võib suurenenud pakkumise tõttu langeda.

Teises kvartalis kasvas lõhe pakkumine maailmaturul 14% võrra. Kuigi ettevõtte hinnangul jäi nõudlus üldjoontes samaks, viis pakkumise suurenemine hinnad turul alla.

Sanktsioonid mõjutavad. Seafood Grieg põhjendab hinnalangust Venemaa kehtestatud vastusanktsioonidega, mille tõttu peavad norralased lõhet eksportima uutele turgudele ning oodata on ka kasumi vähenemist.

Pikaajalisi perspektiive silmas pidades märkis ettevõte, et tõenäoliselt olukord turul üsna varsti normaliseerub, sest need ettevõtted, kes varem ei eksportinud lõhet Venemaale, saavad seda nüüd teha. See omakorda tähendab, et eksport ülejäänud turgudele väheneb. Seega peaks tulevikus lõheturg taas tasakaalus olema.

ASi M.V.Wool juhataja Mati Vetevool selgitas, et lõhe hinna langust peab nägema eeskätt kahest aspektist lähtuvalt. Esiteks on tooraine hinna langus iga-aastane nähtus – juulist septembrini on lõhe hind kõige madalam, sest siis on lõhepüügi kõrghooaeg. Hinnad on kõige kõrgemad detsembris.

Hind sõltub oluliselt hooajast. Seoses Venemaa kehtestatud sanktsioonidega on hinnalangusel ka teine pool. Nimelt hakkas Vetevoolu sõnul lõhe hind langema juba kolm päeva pärast sanktsioonide kehtestamist, ent ta rõhutas veel kord, et hinnalanguse üks osa on kõrghooajast tingitud hinnalangus.

Vetevoolu teatel mängitakse tõenäoliselt lõheturg mingil määral ümber ning ilmselt hakkavad idanaabrid importima lõhet Tšiilist. Vetevool ei osanud öelda, kui pikka aega võiks turuvahetus kesta. “Kindlasti võtab see ­aega, praegu on selline kohmetuse hetk,” ütles ta.

Turuvahetus on käsil ka ASil M.V.Wool. Nimelt peatas ettevõte kõrge hinna tõttu koššerkala ekspordi Iisraeli, kuid Iisraeli turust kasvas Vetevoolu sõnul välja väga tugev Prantsusmaa koššerkala turg, kus esinevad summad ületavad kindlasti Iisraeli oma.

Kala saab müüa ka mujale kui Venemaale. “See võib päevapealt tagasi tulla,” ütles Vetevool Iisraeli turu kohta, sest lõhe hinnad on praegu langevas trendis. Mingit probleemi pole Vetevoolu hinnangul nende klientidega tekkinud.

Vetevool lisas, et kuna nemad on kogu aeg vaadanud lääne poole, siis ei ole neil ka Venemaa sanktsioonidega mingit probleemi. Tema sõnul on läände kindlasti keerulisem toodangut müüa, kuid see-eest on neil kindlustunne.

M.V.Wool ASi juhataja sõnul on jah-sõna öeldud ka ühe Skandinaavia ketiga seotud suure tehingu puhul. Täpsemalt saab ta sellest rääkida septembris.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. August 2014, 18:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing