Puhkepäev. Film söögigurmaanidele ning romantikutele

22. august 2014, 00:00

“Saja sammu teekond” näitab, et kui eri kultuurid ka köögis põrkuvad, siis lõpuks võidab ikkagi armastus söögikunsti ja ka teineteise vastu.

Tänasest jõuab Eesti kinodesse Lasse Hallströmi värske film “Saja sammu teekond”. Esmakordselt sai seda Eestis näha tänavusel Tartu armastusfilmide festivalil tARTuFF. Publik võttis filmi soojalt vastu ning naerupahvakute kõrval poetas nii mõnigi ka tundlikemas kohtades paar liigutuspisarat.

Lühidalt sisust. Hassan Kadam (Manish Dayal) on nooruke kokk, kellel on kokandusmaailma mõistes täiuslik kuulmine. Perekond Kadam, keda nende kodumaal Indias ei austata, kolib pereisa (Om Puri) eestvedamisel elama Lõuna-Prantsusmaale Saint-Antonin-Noble-Vali külasse. Pere avab seal India restorani, mis tekitab vastasseisu kohaliku ja hinnatud restorani Le Saule Pleureur juhataja Madame Mallory’ga (Oscari-võitja Helen Mirren). Naise jäine protest uustulnukate vastu kasvab sõjaks kahe toidukoha vahel. Pole ilmselt raske arvata, et sõja järel saabub rahu ning viha ja armastuse piirgi on habras. Hassani isa ei jää kauni prantsuse daami vastu leigeks.

Liiga kommertslik? Kuna filmis on juttu söögist, meenub tahes tahtmata ka Hallströmi kunagine hitt “Chocolat”. Lavastaja CVs on lisaks ka “What’s Eating Gilbert Grape” ning “The Cider House Rules”. Uue filmi kohta on mõned kriitikud norinud, et see on liiga kommertslik ja lihtsakoeline. Näiteks filmikriitik Mark Dujsik märkis oma ajaveebis, et tegelaste puhul ei näidata üldse nende arengut. Nende esimestest stseenidest saame aru, mis on nende peamised eesmärgid ning kuidas nad need saavutavad. Filmi jooksul ei muutu suurt midagi. Samas kiidavad paljud filmisõbrad portaalis Imdb.com, et film on hea vaheldus tüüpiliste komöödiate virvarris, mis on palju etteaimatavamad. Kiidetakse sedagi, et filmis näidatakse kahte nii erinevat kultuuri - prantsuse ja india - nende põrkumist ja samas ka harmooniat.

Mirren kokkamist ei armasta. Muide, filmis räägib Mirren tugeva prantsuse aktsendiga. Väga keerukas väljakutse see talle pole, sest ta oskab seda keelt väga hästi. Siiski tunnistas Mirren intervjuus väljaandele 21st Century Media, et ta pidi end tagasi hoidma, et aktsendiga mitte liiale minna. “Kui hakkad tegema prantsuse aktsenti, kõlad lõpuks kui Peter Sellers (koomiline inspektor Clouseau’na filmis “Roosa panter”),” muigas ta. Tema osatäitmise kohta on kriitikud jaganud positiivseid kommentaare. Huvitav on seegi, et ta kehastab maailmaklassi kokka, kuid ise on ta köögis kõike muud kui maailmaklassist. “Ma pole hea kokk,” sõnas ta, lisades, et tema firmaroog on kõige lihtsam supp. Filmivõtete käigus sai ta kindlasti nii mõnegi nipi juurde.

 

Film

 • “Saja sammu teekond”

Lavastaja: Lasse Hallström
Osatäitjad: Helen Mirren, Rohan Chand, Manish Dayal, Charlotte Le Bon, Om Puri jt.
Kinodes alates 22.08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  21. August 2014, 17:15
  Otsi:

  Ava täpsem otsing