Riske arenevatel turgudel liiga palju

22. august 2014, 00:00

Maailma suurim riiklik rahahaldusfond tõmbab koomale oma paari aasta taguseid eesmärke ning aeglustab laienemist arenevatele turgudele. “Laieneme küll mõnele uuele turule, kuid palju väiksema kiirusega, kui aasta alguses planeeritud,” rääkis Norra fondi juht Yngve  Slyngstad eile Oslos toimunud pressikonverentsil, mida vahendas Bloomberg.

880 miljardi dollarine rahahaldusfond hakkas kiirendama oma investeeringuid arenevatele turgudele 2012. aastal, mil sai loa viia suure osa oma portfellist arenenud turgudelt ära, et tootlust kasvatada. Toona lubas valitsus vähendada investeeringud Euroopas 54%-lt 41%-le kogu portfellist.

Slyngstadi sõnul pole fond viimasel kaheksal kuul Vene aktsiatega kaubelnud, kuna uurib sanktsioonide mõju sealsele majandusele. Norra, kes ei ole küll Euroopa Liidu liige, on otsustanud toetada USA ja Euroopa Liidu kaubandussanktsioone Venemaa vastu.

“Meie investeerimisstrateegia on ühesugune iga riigi jaoks, kes on sattunud geopoliitiliste pingete keskele  – me ei osta ega müü,” ütles fondijuht.

Arenevatelt turgudelt märkimisväärne kasum. Samas teatas fond hiljuti, et teenis teises kvartalis 192 miljardit Norra krooni (23,5 miljardit eurot) tulu, mis oli teenitud peamiselt energia­firmade aktsiate tootlusest ja arenevate turgude rallist.

“Teises kvartalis aktsiaturud tõusid ja arenevad turud näitasid parimat tulemust,” sõnas Slyngstad, kelle kinnitusel voolas turgudele märkimisväärne kogus raha, mis surus aktsiate hinnad üles.

Juuni lõpus olid 9,9% fondi aktsiatest ja 13,4% võlakirjadest arenevate turgude omad. Norra valitsuselt juhiseid saav fond hoidis juuni lõpu seisuga 61,3% portfellist akstiates, 37,3% võlakirjades ja 1,2% kinnisvaras.

MSCI Emerging Market Index kukkus eile 0,5%, mis on esimene kukkumine viimase üheksa päeva jooksul. Sel aastal on indeks tõusnud 7,7 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. August 2014, 19:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing