Puhkepäev. Patuste linn avab taas uksed

29. august 2014, 00:00

Tänasest näeb kinoekraanil koomiksifilmi “Patu linn 2”, kus õilsaid tegelasi õigupoolest polegi, kõik ihuvad kellegi peale hammast.

USA koomiksitel põhinevad filmid on edukad. Sealsed superkangelased Ämblikmees, Kapten Ameerika, Raudmees ja paljud teised avavad ka siinsete filmisõprade rahakotid. Need kõik on Marveli koomiksisarja kangelased.

Sel nädalal kinoekraanile jõudev “Patu linn 2” on aga teises mastist. Ekslikult on sedagi eelmistega patta pandud, ent autoriks on hoopis Frank Miller, kes on ka üks lavastajatest. Kui “Patu linna” esimene osa oli tema sooloprojekt, siis sel korral on ta mestis režissöör Robert Rodrigueziga.

Paljukiidetud esimene osa. Milleri nobedad näpud on loonud ka sellise koomiksi nagu “Daredevil – karmatu tasuja”. Samanimeline film jõudis 2003. aastal ka kinolinale, kuid sai materdada nii kriitikute kui ka filmivaatajate käest. Kaks aastat hiljem nägi ilmavalgust “Patu linn”. Reaktsioon oli vastupidine.

Film oligi üles ehitatud kui koomiks. Kes lapsepõlves vähegi koomikseid lugenud, tundis kinosaalis, et ta unistus on täitunud – tegelaste liigutused ja kaadrite vahetus on sarnane lugemisega, ent kordades efektsem. Pole siis ime, et kohe hakati rääkima, millal võiks tulla järg. Nüüd ongi patused 3D-formaadis tagasi. Kaks klassikalist Milleri lugu põimitakse uute lugudega.

Johnny Depp loobus. Filmi sisu võiks võrrelda piltmosaiigiga. Ühes kandvaimas rollis on Joseph Gordon-Levitt, kes kehastab noort hasartmängurit Johnnyt, kelle teed ristuvad külmaverelise senaatori Roarke’iga (Powers Booth).

Iroonilisel kombel pidanuks Johnnyt esialgu kehastama üks teine Johnny – Johnny Depp. Õnneks või kahjuks ei sobinud filmivõtete ajad tema töögraafikuga. Vanast kaardiväest on alles aga näiteks Josh Brolin, Mickey Rourke ning Jessica Alba. Uutest nimedest on kaasatud Eva Green, kes kehastab inglit saatana nahas – kaunist Avat, kes oskab mehi ümber oma sõrme keerata ja neile hiljem külmavereliselt kuule kerre kihutada.

Esimene osa oli parem? Filmiarvustused on filmi suhtes üldiselt olnud üsna kriitilised, kuid positiivselt on esile toodud Greeni. Sky Moviesi kriitik Elliott Noble märkis, et Greeni klassikalises ilus, enesekindluses ja seksuaalsuses on midagi, mis sobib Milleri piire ülevatasse maailma.

Küll aga heidetakse ette, et filmil tervikuna pole enam sellist teravust ja jõudu kui esimesel osal. See kõlab nii tuttavalt. Kui palju on järjefilme, mille puhul leitakse, et esimene osa oli kehvem? Tahaks kasvõi ühe käe sõrmedel üles lugeda, aga sellekski peab tükk aega meenutama. Kõrgest latist on keeruline üle hüpata, aga Miller vähemasti üritab.

 

Põnevik

  • “Patu linn 2”

Režissöörid: Robert Rodriguez, Frank Miller
Osatäitjad: Joseph Gordon-Levitt, Mickey Rourke, Rosa­rio Dawson, Jessica Alba, Josh Brolin, Eva Green jt
Filmi pikkus: 1 h 42 min
Kinodes alates: 29. augustist

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. August 2014, 16:53
Otsi:

Ava täpsem otsing