• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Väike inimene peas, jälgimas maailma

  Rahvusvaheline näituseprojekt “The Homunculus Collection” tuletab meelde ideed väikesest inimesest, kes istub vaataja peas.

  Homunculus tähendab ladina keeles väikest inimest. Täpsemalt täielikult arenenud inimese pisikest koopiat. Keskajal arvas üks osa teadlastest, et mehe sperma ongi juba väikese inimese koopia, kes lihtsalt pannakse naise kehasse suureks kasvama.
  Homunculus’eks on kirjanduses peetud ka väikest inimest, kes istub iga inimese peas ja jälgib seestpoolt maailma. See väike inimene on ego, kes on vaimselt ja füüsiliselt eraldatud meeltest nagu nägemine ja kuulmine. Ehk siis tekib jaotus sisemise ja välise identiteedi vahel.
  Uus identiteet. Kunstiakadeemia meediaosakonna doktorant Stacy Koosel on selle tõlgenduse toonud digitaalsesse maailma ja uurib kuraatorina, kuidas digitaalne identiteet sarnaneb “väikese inimese” teooriaga.
  Nii on näitusel väljas töö Michael Sellilt – ta on USA kunstnik, kes töötab nii fotograafia, joonistamise kui ka installatsiooni meediumis. Hobusepea näituse dokumentaalfotode sari kunstnike residentuurist dokumenteerib väikelinna, kus residentuur aset leidis.
  Tegemist on näiliselt ebaoluliste detailidega, nagu prügikast või kummalised sildid. Ent kuna inimmälu salvestab tihti meie teadvusest olenemata teistsuguseid objekte, kui me silmadega salvestame, siis võiks Selli fotosid nimetada alateadlikuks mälestuste koguks.
  Hekla Dögg Jónsdóttiri “Sinu süda” on valgukatoodidest ja väikestest kõlaritest koosnev valgusskulptuur. Kõlaritest kuuleb islandi autorite armastuslugusid. Tekib küsimus, kas elektriseeritud juhtmete kogu suudab armastust tunda?
  “Sinu süda” võiks teadusulmes olla romantiline kink, mida üks robot teisele kingib, matkides inimeste käitumist.
  Väikeste inimeste võitlus. Pöördudes tagasi väikeste inimeste juurde, siis Camille Laurelli näitab taaskord oma tööd “Mäss” – see koosneb sadadest väikestest voolitud inimkujudest, käed vihaselt ülestõstetud poodiumil marssimas. Homunculus teostub siin sada protsenti – need ongi need väieksed egod, mis meie sees mässavad.
  Eesti kunstnikest esinevad näitusel veel noore skulptori preemia omanik Sten Saarits ja Laura Kuusk.
  Saaritsa helil ja valgusel efemeersed installatsioonid oponeerivad Kuuse toodetud postkaardi seeriaga “Kingiideed”, kus äratuntavad objektid on kombineeritud ootamatutes kooslustes.
   
  Näitus
  “The Homunculus Collection”
  Hobusepea galeriis, Hobusepea 2, TallinnNäitus on avatud kuni 1. septembrini
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Nokia kasum tegi suure hüppe
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Pikk koroona kurnab ning nõuab haiglatelt jõudu ja raha
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.