Delikaatsed andmed võõras pilves on liiga suur risk

03. september 2014, 00:00

Eesti riik on kindlasti valmis teatud juhtudel kaaluma IKT-valdkonnas teenuse hankimist toote ostmise asemel. Kui see on majanduslikult põhjendatud või parandab oluliselt riigi toimimist.

Kogu maailm on liikumas pilve, üha kõvema häälega räägitakse toote ostmise asemel teenuse ostmisest. Praegu on Eestiski käimas riigi infrastruktuuri halduse konsolideerimine. Sünnib riigi pilv, mis koosneb riigi kontrollitavatest andmekeskustest, erasektorist sisse­ostetavatest teenustest ning andmesaatkondadest, mis luuakse meie riigipiiridest väljaspool, et saavutada täiendav turvalisuse tase digitaalse järjepidevuse tagamisel.

Pilveteenused pole välistatud. Me ei välista teatud juhtudel ka rahvusvaheliste korporatsioonide pilveteenuste kasutamist. Näiteks EASi visitestonia.com portaali peetakse juba aastaid amazoni pilves, et tagada turunduskampaaniate aegadeks parem skaleeritavus. Ka Microsofti kontoritarkvara pilveversioonide kasutuselevõtt on ilmselt lähiaastatel kasvamas.

Erinevate mittedelikaatset infot sisaldavate veebikeskkondade viimine rahvusvahelistesse majutuslahendustesse võib samuti teatud juhtudel mõistlik olla. Lisaks majanduslikule efektiivsusele võimaldab see delegeerida toimepidevuse tagamisega seotud probleemidega tegelemise teenuspartnerile, kelle serveripargid asuvad üle maailma ning suudavad vajadusel pakkuda märkimisväärselt suurt arvutusvõimsust, et tagada keskkonna kättesaadavus ka näiteks rünnete korral.

Andmete turvalisus. Samas on riigil palju infosüsteeme, mille puhul rahvusvaheliste teenusepakkujate pilvedesse kolimine pole praegu delikaatsete andmete kaitsmise tõttu võimalik ega mõistlik. Marginaalne rahaline võit lihtsalt ei kaalu üles võimalikku mainekahju juhul, kui nendest pilvedest andmed “tilkuma” hakkavad. Keegi meist ei soovi ju lugeda pomm­uudist, et riik viis kodanike terviseandmed üle teenusepakkuja X pilve, säästmaks 10% kulusid, kuid andmed läksid sealt “jalutama” ja me ei tea päris täpselt, millisel eesmärgil neid nüüd kasutatakse. Seni, kuni ei ole võimalik rahvusvahelisi teenusepakkujaid nõuetekohaselt auditeerida, ei ole riik valmis selliseid riske võtma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2014, 18:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing