Riik lahendab üürimajaga mitu muret

03. september 2014, 00:00

Meie laiuskraadil on äärmiselt oluline eluase ja ehitustööstus võib anda kümnendiku SKTst. Riigil tasub hoolega mõelda ehitustööstuse strateegilise käekäigu üle.

Eestis on umbes 650 000 eluruumi. Viimastel aastatel on kasutusse jõudnud umbes 2000 eluruumi aastas, nii peaks ühe eluruumi eluiga olema tinglikult üle 300 aasta. Kuid kavandatavate hoonete eluiga on tavaliselt 50 aastat.

Teisalt peavad alates aastast 2019 olema uued avalikud hooned ning alates 2021 kõik uued hooned liginullenergiahooned. Kas energiasäästlikku hoonet ehitada on tõepoolest nii kerge, nagu aeg-ajalt mulje võib jääda? Kui kaua peavad mõistlikuna vastu uued tehnoloogiad ja läbikatsetamata lahendused?

Riigi eestvedamine. Riigi plaanipäraselt initsieeritud üüri­eluhooned võivad pakkuda lahendust mitmele probleemile. Esiteks hoonete energiasäästu strateegia elluviimine (liginullenergiahooned), energiasäästliku ehitamise käimalükkamine ja energiasäästlike lahenduste kinnistamine. Samuti regionaalpoliitiliste eesmärkide elluviimine, sealhulgas väljarände pidurdamine.

Oluline on ka ehitusmahtude ülemääraste kõikumiste silumine.

Seni on avalik sektor võimendanud ehitusmahtusid headel majandusaegadel ja tellimuste vähendamisega kiskunud neid alla halbadel.

Kõige selle jaoks on seejuures ka muid võimalusi kui riigipoolne üüriärimeheks hakkamine. Riik saab kasutada olulisi mehhanisme endale kuuluva maa või kommunikatsioonide rajamise osas, luua võimalusi finantsinstrumentide abil jne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2014, 18:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing