Tarkvara ostmine teenusena kasvatab innovatsiooni

03. september 2014, 00:00

Kõiki Eestis kasutatavaid IKTlahendusi ei pea riik sugugi enesele ostma ega iga riigi- või kohaliku asutuse serveris hoidma. Riigiametites võiks kasutada tarkvara teenusena. Võimas innovatsioonimootor oleks, kui riik oskaks selliseid teenuseid hankida.

Tavapäraselt ostab riik enesele asju kas mõne tarkvaratootja litsentside näol või tellib valmistoote loomise vastavalt oma soovidele. Loodud lahendused jäävad riigile ning neid asutakse haldama ja hooldama, kulutades selleks maksumaksja raha. Tänapäeval levib aga järjest enam erinevaid tarkvara kasutamise mudeleid.

Tarkvaratootjad, kes on loonud mõnes spetsiifilises valdkonnas oma lahendusi, kolivad samuti järjest rohkem internetti ja pilve peale. Tarkvara pakutakse teenusena, mida saab pidevalt internetis kasutada.

Kohe kõigini. Teenuse osutajal võimaldab selline lahendus jõuda pea piiramatu arvu potentsiaalsete klientideni ning samal ajal on võimalus pakkuda oma tootele professionaalset kasutajatuge. Arendaja jaoks on lisaboonus, et parendused ja täiendused tarkvaras jõuavad kohe kõikide klientideni.

Teenusepõhist tarkvara on enamasti odavam kasutada kui n-ö majasisest lahendust, kuna ära jäävad tarkvara haldamisega ning tihti ka kasutajatoe ja koolitusega seotud mured ja kulud. Samuti ei pea kogu investeeringut korraga tegema.

Teenuse osutamise mudeli alusel lahenduste kasutamine Eesti riigisektoris on aga üldjuhul raskendatud, kuna eeskätt ei olda hankemenetluse raames harjutud mõtlema võimalusele tarkvara rentida. Tekib ka terve rida esmapilgul kaelamurdvaid küsimusi. Näiteks kelle omad on andmed, kas neid saab tagasi jne. Enamik selliseid küsimusi on lahendatavad kas ­auditeerimise või garantiiga.

Toetus uuendustele. Innovatsioon on uus viis asju teha. Uuendus. Ettevõtjad ootavad Eesti riigilt ka selles vallas samme, et riik oleks kodumaistele ettevõtjatele partneriks. Mitte ainult nendele ettevõtetele, kes müüvad riigile programmeerimise tagumiktunde.

Meile meeldib rääkida start-up’idest. Start-up’id on tootekeskesed ning orienteeritud selle müügile globaalsel turul. Hea on aga kodust algust teha. Riik toetab start-up’e EASi meetmete kaudu. Põhiline küsimus meetmetoetuste saamisel on aga turustus – kuidas ja kellele te müüte. Otsemüügis on aga esimene küsimus alati, kellele te olete juba müünud.

Olgem siis uuenduslikud ja mõelgem välja hankemehhanismid ka meie oma (teenusepõhistele) toodetele, nii säästame raha ja aitame ka kodumaiseid ettevõtteid välisturule. Kokkuvõttes saab nii luua kohapeal uusi tooteid ja tuua Eestisse raha juurde.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2014, 18:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing