Puhkepäev. Viljade noppimise aeg

05. september 2014, 00:00

September on tarkuse- ja viljade noppimise kuu. Sel nädalavahetusel ja järgmistel nädalatel pakutakse head-paremat, mida päike sooja suve jooksul küpsetanud on, näiteks mitmetel turgudel, tänavatoiduüritustel, toidufestivalidel. Samuti saab sügiskuudel kätt proovida erinevatel kursustel.

Tartu Rahvaülikoolis on võimalik selgeks õppida pelmeenide meisterdamine, kringlitegu ja karjala pirukate valmistamine, samuti Itaalia pastatoitude saladus ja võileibade valmistamise kunst. Tallinna Rahvaülikoolis on võimalik kätt proovida näiteks maitsva toortoidu, aga ka kalaroogade valmistamises, õppida Türgi ja Jaapani köögi hõrgutiste või tooršokolaadi tegemist.

Selles valguses mõtlesin ka ise, milliseid n-ö vilju selle aasta jooksul mul endal juba noppida on võimalik, milliseid avastusi, oskusi olen juurde õppinud, mida uut teada saanud. Vili nr 1: aasta alguses vaadatud film “Forsk over knives” ajendas üle vaatama oma toidusedelit. Rohkem rohelist on sellest ajast taldrikule saanud ja smuutisid klaasidesse. Vili nr 2: kuu aja eest sai jalgsi läbitud 110 km kauneid Eestimaa teid. Mustikaid ja maasikaid otse teepervelt suhu pista on puhas luksus. Vili nr 3: suure reisihuvilisena olen läbi käinud mitmed suurlinnad, selle aasta jooksul on fookus olnud naabrite tundmaõppimisel. Neist olen turistina varem kuidagi mööda vaadanud. Näiteks Riia linna oma võimaluste ja iluga üllatas tõeliselt.

Vili nr 4: spordiarmastus on viinud mitmetesse põnevatesse uutesse kohtadesse – Leesile, Vergisse, Mallasse ja selle ümbrusesse ning mujale. Vili nr 5: olen õppinud “ei” ja “ja” ütlemist. “Ei-sid” rohkem nendele asjadele, mida tegelikult ikka teha ei taha ning “ja-sid“ asjadele, mis esmapilgul ehk natukene hirmutavad tunduvad, aga samas põnevust ja väljakutset pakuvad. Vili nr 6: olen õppinud ja õpin ikka veel ennast kuulama ja iseenda jaoks rohkem aega võtma. Vili nr 7: on hetkel veel küpsemas – eneseületusprojekt Haanja metsades. Selle vilju saab loodetavasti  maitsta novembri alguses.

September on hea aeg inventuuri tegemiseks nii aias, sahvris kui ka peas. Hea võimalus taas väikeseks vahekokkuvõtteks, selleks, et nautida tehtut ja edasisi sihte seada. Head saagikoristust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2014, 17:08
Otsi:

Ava täpsem otsing