• Jaga lugu:

  Eesti tippinvestorite 5 soovitust algajale

  Investeeriks küll, kuid kapitali napib? Äripäev uuris Tallinna börsi edukamatelt investoritelt, kuidas nemad algkapitali ehk varanduse seemne teenisid.

  Igaüks pakkus välja kolm kuni viis põhimõtet, mida järgides edukaks saada.
  Nende jutust selgus, et investeerimist võib alustada nii 10 kui ka 10 000 euroga. 
  Alla 10 000 euro pole mõtet investeerida Taimo Saan, Tartu Ülikooli finantsjuht:
  1. Tuleb teha tööd ja suuta tekitada endale positiivne rahavoog. Mina ei püüaks finantsturgudele siseneda enne, kui on olemas ligi 10 000 eurot – senikaua tuleks leppida pangahoiustega. 10 000 eurot on täna Eestis juba selline summa, mille paigutamisele tasub mõelda.
  2. Ole valmis kaotusteks. Kui sa pole valmis raha kaotama, siis jäägi hoiuste juurde. Kui investeerimissoov saab võitu, siis tuleb endale investeerimistõed selgeks teha. Pangatüdrukud ja -poisid räägivad küll õiget juttu, kuid raha on sinu oma ja sina riskid, mitte nemad. Kuid 10 000 eurot on võimalik paigutada ka kinnisvaraturule – eesmärgiga teenida üüriturult. Väiksema hulga rahaga pole miskit teha ja sellelegi on vaja juurde laenata. Paraku eksisteerib Eestis üüriturg vaid vähestes linnades.
  3. Minu jaoks on mõttetu jutt, et paigutage regulaarselt pisikesi summasid – teenustasud lihtsalt teevad tulu teenimise ülimalt raskeks. Seega ikka tuleks koguda mingi mõistlik summa ja siis see kuhugi paigutada.
  4. Investeeri ainult sellistesse instrumentidesse, millesse ise siiralt usud. Ära põe, kui sul jäi raha paigutamata instrumenti, mis osutus edukaks, kuid sul endal puudus kindlus sellesse investeerida.
  5. Kasuta laenuraha ainult sellises mahus, et investeeringu koguväärtus jääks ka väga halva stsenaariumi puhul positiivseks. Või ära kasuta laenuraha üldse.
  Säästa, ära kuluta Elmo Somelar, investor ja mitmete ettevõtete, sealhulgas Eesti Soolakaubanduse OÜ ja ESK Grupp OÜ omanik:
  1.Oma selget ülevaadet oma kuludest, tuludest ja varadest ning sea endale eesmärk, milleni soovid jõuda. Vabane „varadest“, mis sulle uut kapitali ei tooda ja paiguta need ümber tootlikesse varaklassidesse. Hoia likviidsust ettenägematuteks kulutusteks. Kontol seisev raha kaotab suure tõenäosusega väärtust, väärtpaberiturg võib olla heitlik ja kuld ülehinnatud, kinnisvara kaotab sõjaohu korral kiiresti väärtuse – seega jälgi trende ja ole informeeritud, paiguta mitmekülgselt. Võta omaks elustill, mis seisneb säästmises, mitte kulutamises, eelista tagasihoidlikkust luksusele, kaalu iga väljaminekut põhjalikult ja optimeeri kulutused. Tõsta oma teadmiste taset.
  2. Investeerimisel arvesta võimalike kaotustega, seega investeeri ainult seda raha, mida sa lühiperioodis ei vaja ja mille osaline või täielik kaotus ei mõjuta sinu elukvaliteeti. Ära mine kaasa emotsioonidega, püüa hankida võimalikult palju informatsiooni tulevase investeeringu kohta (nii positiivset kui negatiivset), konsulteeri asjatundjatega, tegutse otsustavalt.
  3. Investeeri, kui oled aru saanud tehingu sisust, kuidas ja millega luuakse väärtust ja kellele, mõtle kas sa ise seda toodet või teenust kasutaksid, milline on üldine suhtumine, jälgi konkurentsi ja maanda riskid, eesmärgi saavutamisel oska tehingust väljuda. Tugevus seisneb koostöös, kaasa sarnaste huvidega inimesi, kaaluge investeeringuid ühiselt, leppige kokku võimalikud stsenaariumid, tegutsege plaanipäraselt.
  4. Minu ostustrateegia on olnud pikaajaline investeerimine tugeva turupositsiooniga ettevõtetesse, kellel on unikaalsed tooted või teenused, dividendiaktsiatesse, osalemine IPO-del, regionaalne lähenemine, „põhja õngitsemine”, kasumlikud väljumised ja uued positsioonid. Pidev enese harimine ja informatsiooni jälgimine, enda usaldamine ja tehingute teostamine.
  5. Unustada ei tohi juhtivat mõtet, mille nimel tegutsetakse. Kapital on eelkõige vahend ja tõhus tööriist eesmärkide saavutamisel läbi teiste heaolu. Anda on sama oluline kui saada.
  10 eurot on täiesti piisav Indrek Naur, Naur & Pärn Advokaadibüroo vandeadvokaat. Advokaadibüroo Naur & Pärn OÜ osanik ja osaühingu Hausman & Toran omanik:
  1. Investeerimine algab säästmisest. Piisava säästu korral oleks mõistlik see investeerida, vastasel korral sööb säästu vaenlane inflatsioon selle ära. Piisavaks säästuks pean isegi 10 eurot kuus. Näiteks saab selle eest 2 Tallinna Kaubamaja aktsiat. Aastas teeb see 24 aktsiat, 10 aastaga 240 aktsiat, peale selle dividend ja väärtuse tõus ning võib-olla split.
  2. Kui noor, äsja ülikooli lõpetanud 25aastane panustab oma kohustuslikku pensionisambasse, siis ta teab, et investeeringu pikkus on 40 aastat. Vabasid säästusid investeerides võiks endale sama ajaintervalli võtta.
  3. Mina hakkasin väärtpaberituru vastu huvi tundma masu ajal, kui OMX oli 300 punkti peal. Esimesed investeeringud tegin sel ajal, kui investeerisin muudest allikatest, eelkõige üürirahavoost tulnud raha. Investeerin ettevõttesse, mitte aktsiasse, ehk siis kõigepealt vaatan ettevõtte fundamentaalnäitajaid ja alles siis aktsia hinda. Isegi siis, kui aktsia hind on odav, kuid ettevõtte fundamentaalnäitajad viletsad. Kui on näiteks vilets rahavoog, dividendivõime, juhtkond, siis ma ei oska aktsiaid. Esmainvesteerijatele soovitan samuti vaadata kõigepealt ettevõtte fundamentaalnäitajaid ja alles siis aktsia hinda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Nutikas andmete kasutamine avab uued võimalused
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.