• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elektriseadmete eksport kasvatas kaubavahetust

  Eksport kasvas juulis aastaga 6%, moodustades 993,7 miljonit eurot. Impordi maht jäi samale tasemele, moodustades 1142 miljonit eurot, selgus statistikaameti andmetest.

  Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel toetasid ekspordi aastakasvu eelkõige elektriseadmed (+10%), mineraalsed tooted (+39%) ning metall ja metalltooted (+20%).
  Elektriseadmete eksport moodustas 23% kogu Eesti ekspordist ehk 231 miljonit eurot. Selle kaubagrupi väljaveo kasvu suurendasid peamiselt telefonid ja muud seadmed. Mineraalsete toodete eksport oli 128 miljonit eurot ning kiiret kasvu toetas põlevkiviõli väljavedu kaugematele turgudele nagu Ameerika Ühendriikidesse. Metalli ja metalltoodete hulgas kasvas raua ja terase ning nendest valmistatud toodete eksport Soome.
  Peamiste kaubagruppide ehk elektriseadmete ja mineraalsete toodete import kasvas vastavalt 12% ja 10%. Mehaaniliste masinate import vähenes 12% ning selle taga oli buldooserite, teehöövlite ja mehaaniliste koppade sisseveo langus. Põllumajandussaaduste ja toidukaupade import kahanes 4%. Peamiselt vähenes piima ja piimatoodete ning puuviljade import, mis omakorda on põhjustatud Venemaa sanktsioonide tõttu langenud Eesti re-ekspordist.
  Eesti olulisematesse sihtriikidesse nagu Rootsi, Soome ja Läti suurenes eksport samas tempos keskmise kasvuga. Kaubavahetus Venemaaga oli nagu eelmiselgi kuul languses (-19%), peamiselt mõjutas seda piimatoodete, jookide ning mehaaniliste seadmete väljaveo langus. Võrreldes eelmise aasta juuliga suurenes märgatavalt eksport kaugematele turgudele nagu Ameerika Ühendriigid (+180%). Import suurenes Soomest ja Saksamaalt, kuid vähenes Suurbritanniast ja Poolast.
  Eksporttellimuste mahtude suurenemist prognoosis augustis Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel 10% tööstusettevõtjatest. Tellimuste kahanemist prognoosis 26% ettevõtetest ning tellimuste jäämist samale tasemele 64% ettevõtetest. Keskmisest kõrgemad ootused olid tekstiiltootmises ning suurimat eksporditellimuste langust näevad kemikaalide tootjad.
  Autor: 1321-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: tugevad tulemused aitasid Dow päevasisese rekordini
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
Ehitushinnad on aastaga kasvanud 12 protsenti
Ehitusplatsil tekkivad kulud hüppasid kvartaliga 5 ja aastatagusega võrreldes 11,8%, üle kahe kolmandiku hinnatõusust tuli ehitusmaterjalide hinnakasvust.
Ehitusplatsil tekkivad kulud hüppasid kvartaliga 5 ja aastatagusega võrreldes 11,8%, üle kahe kolmandiku hinnatõusust tuli ehitusmaterjalide hinnakasvust.
Valitsus kehtestab uued piirangud Uued piirangud kehtivad 10. jaanuarini
Valitsus otsustas kuuetunnise kabinetiistungi järel, et alates esmaspäevast pääseb meelelahutus- ja toitlustusasutustesse vaid vaktsineerimistunnistuse või läbipõdemistõendiga - negatiivsest testist enam ei piisa.
Valitsus otsustas kuuetunnise kabinetiistungi järel, et alates esmaspäevast pääseb meelelahutus- ja toitlustusasutustesse vaid vaktsineerimistunnistuse või läbipõdemistõendiga - negatiivsest testist enam ei piisa.