Harry Potteri lugemine muudab sind paremaks inimeseks

Raido Neemre 11. september 2014, 21:22

Uus Itaalia ülikooli uuring väidab, et J.K. Rowlingu võlumaailm aitab lastel suurendada empaatiavõimet.

Uuringu kohaselt võib ilukirjanduse lugemine aidata treenida sotsiaalset taju ning mõista teiste inimeste maailmatunnetust.

Ühest teisest uuringust selgub, et inimesed muutuvad vähem eelarvamuslikuks, kui nad käivad läbi inimestega, kes kuuluvad neist erinevasse sotsiaalsesse gruppi.

Bret Stetka Scientific American ajakirjas avaldatud artikli kohaselt võib see juhtuda ka kirjandusteoseid lugedes, kuna lastel on parem suhtumine “stigmatiseeritud gruppide” suhtes kui nad loevad jutte erinevate karakterite sõprusest.

Lisaks draakonitele ja võlukeppidele on Harry Potteris palju selliseid grupidünaamikaid, milles peitubki Harry Potteri võlu.

Uuringu juhtivautor, Itaalia Modena ülikooli teadlane, Loris Vezzali, andis 34 põhikooli õpilasele küsimustiku, kus ta uuris nende arvamust immigrantide kohta. Õpilaste arvamused immigrantide kohta muutusid peale Harry Potteri lõikude lugemist.

Ka järelkatsena tehtud eksperimendid näitasid sarnaseid tulemusi. Ühes katses  anti näiteks Itaalia keskkooliõpilastele lugeda lõike Harry Potterist ja tema sõpruskonnast ning nende arvamused geide suhtes olid palju toetavamad kui teise kontrollgrupi omad.

Võimalik, et asja iva seisneb üldises žanris. Vezzali märgib, et fantaasiažanr on suurepärane viis muutmaks inimesed avatumaks ja tolerantsemaks, kuna tegemist on fantaasiategelaste, mitte inimgruppidega, mistõttu langeb ära nö poliitiline kaitsepositsioon.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2014, 11:06
Otsi:

Ava täpsem otsing