5 soovitust pettuste vähendamiseks

12. september 2014, 08:15

Maksupettur Oleg Belokrõlovi skeemist kütust ostnud Mark Oili juht ja omanik Jaan Soomets tegi 5 ettepanekut, kuidas kütuseäris maksupettusi vähendada.

Soometsa sõnul on tal tagantjärele ebamugav ja pisut piinlik, et Mark Oil oli Belokrõlovi firma INV T OÜ klient. Ta lisas aga, et selle skeemi toimimise eest peaks vastutust kandma ka riik. 

"Tunnen huvi, kas ka riik tunneb kas või pisutki vastutust selle eest, et nn Belokrõlovi skeem võimalikuks sai. Turul tegutsemise volitused anti ju riigi poolt," lausus Soomets. Äripäeva küsimuse peale tegi ta omalt poolt viis ettepanekut, kuidas maksupettusi kütuseturul vähendada.

  1. Ladudesisene maksuvaba kütuse ost-müük kontrolli alla - lubada see ainult miljoni euro suuruse MIKM-garantiiga ettevõtetel, erandkorras ning maksu- ja tolliameti eriloal võib kütust lattu tuua ka käibemaksu-garantiisid mitteomav firma. Praegu selline piirang puudub ja laos võib tegutseda ka registreeringut üldse mitteomav ettevõte või ka näiteks 100 000 euro suuruse garantiiga ettevõte.
  2. Maksu- ja tolliametil on olemas vastavat kompetentsi omavad piirkondlikud töötajad, kes fikseerivad ja lahendavad ladudesisese maksuvaba kauba hinnaanomaaliaid, kus hind on liiga kõrge või liiga madal.
  3. Oktoobrist 2014 kehtima hakkav elektroonilise saatelehe programm SADHES (aktsiisikaupadega seotud siseriiklikud saatedokumendid tuleb vormistada elektroonselt) ja novembrist 2014 toimiva hakkav 1000-euroste arvete deklareerimiskord - need võiksid samuti tulemusi anda.
  4. Õliühingu poolt taas väljakäidud tarneahela avalikustamise mõte on väheke kohmakas, kuid mulle teadaolevalt on õliühing teinud rida teisi ettepanekuid riigikogu rahanduskomisjonile, mis võiksid ikkagi tähelepanu pälvida.
  5. Koondtulem peaks olema võimalike seaduseaukude kinnilappimine ja kontrolli tõhustamine, mis välistaks maksu- ja hinnaanomaaliad turul, seega maksudega ei peteta, aga järelikult ei toideta ja ei saagi toita ka nn ostuhuvi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2014, 08:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing