Birjo Must • 15. september 2014 kell 10:07

OECD kärpis maailma riikide majanduskasvu

OECD kärpis täna USA ja teiste suurte arenenud riikide majanduskasvu väljavaateid ning teatas, et riigid vajavad märkimisväärseid muutusi majanduspoliitikas.

Organisatsiooni uuringute üksus hoiatas, et majanduskasv võib 2014. ja 2015. aastal valmistada veelgi enam pettumust, kui seni arvatakse. Selle peamised mõjutajad saavad olema konfliktid Ukrainas ja Lähis-Idas, Šotimaa iseseisvuse püüdlused ning järsud valuutakursi muutused, kuna investorid valmistuvad ette USA rahanduspoliitika karmistumisele käesoleva aasta lõpus, vahendab Wall Street Journal.

OECD väitel on eurotsoon taaskord suurim oht globaalsele majanduskasvule, kus ülimadalad intressimäärad hoiavad tagasi nõudlust ning kasvatavad riski sattuda deflatsioonispiraali.

Värskes uuringus kärpis OECD iga suurima seitsme arenenud riigi majanduskasvu prognoosi tänavu aastal. USA majandus peaks tänavu kasvama 2,1% varasema 2,6%-lise prognoosi asemel. Eurotsooni majanduskasvu prognoosi kärbiti 1,2%-lt 0,8%-le.

„Globaalne taastumine kriisist on olnud mitmel viisil puudulik,“ märkis OECD. „Majanduslik passiivsus on süvenenud, potentsiaalne kasv aeglustunud, ebavõrdsus kasvanud. Samal ajal on säilinud välised ohud finantsstabiilsusele.“

Suurte arenevate riikide hulgas oli Hiina ainus, kelle kasvuprognoos jäeti samaks. Samal ajal tõsteti India kasvuprognoosi ja alandati Brasiilia oma. 

Hetkel kuum