Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Mida venelased Eestist ostaksid?
Delovõje Vedomosti külastas Venemaa turismisaite ja foorumeid ning selgitas välja, milliseid Eesti toiduaineid venemaalased armastavad.
Üsna tihti võib Vene veebilehtedel leida järgneva sõnastuse: „Eesti hinnatase on valdavalt madalam, kui teistes Euroopa Liidu riikides, mis muudab ta ostude tegemiseks ahvatlevaks.“ Sellega siiski kõik ei nõustu. Üldiselt on Internetis palju pealkirju stiilis „šoping Tallinnas“ või „ostutuur Narva". Temaatilised veebilehed annavad arvukalt soovitusi, kust ja kuidas Eestis kaupu osta.
Samas ei huvita turisti kaugeltki ainult toit. Foorumites on palju kirjeldusi Eestimaa ilust ja erinevatest üritustest koos fotodega. Arvustused on üsna positiivsed, huvitavad ning vahest naljakad. Kuid millised on siis meie idanaabri gastronoomilised eelistused? Esitame Vene turistide tsitaatide valiku kohaliku toidu kohta.
„Toome Tallinnas Kalevi valge šokolaadi mustikatega. Ostame kohe kaks karpi ja ikka on vähe, sest lähedased ja sõbrad söövad seda isuga.“„Seal on palju Soome kaupu: võtke Soome maiustusi ja likööre (lisaks Vana Tallinnale loomulikult)."„Kalevil on ebatavaline šokolaad, mis tehtud rahvuslikust toiduainest – kamajahust. See on palju kasulikum, kui tavaline šokolaad, maitselt meenutab meie batoonikesi.""Kalevi martsipan on kõige maitsvam.""Kas kaalukaubana müüdav martsipan säilib kaua? Ma jumaldan seda ja tahan seda koju varuda.""Kõige huvitavamad restoranid on need, kus mõtestatakse ümber Põhjamaine köök. Kus ühendatakse kõrgköögi traditsioonid Baltimaadele iseloomulike tehnikate ja toiduainetega.""Ma ostan alati kaasa glasuuriga kohukesi.""Külastan Tallinna igal aastal ja ikkagi kõik rõõmustab. Ka kvaliteet tundub parem, vist – Moskvas on kõik kõrvuni keemiat täis.""Ma saatsin kord oma sõbrannale Venemaale maisipallikesi iirises Mõnus Maius. Nad olid vaimustuses ja palusid korrata.""Juustudest soovitan Eesti juustu, ümmargune sinises pakendis.""Aga mulle väga meeldib Saaremaa juust (kuubik rohelises pakendis). Väga hea. Muuseas, kannatab koju toomist.""Me ostame Tallinnast veel sprotte, väga maitsvad.""Köömnetega leiva võtan alati kaasa. Kõik muu on juba ära tüüdanud.""Liha on väga kallis ja valik kitsuke. Juust on väga maitsev. Seega sõita poodidesse ostlema ja jalutada Narvas ringi, tasub vähemalt korra ära.""Tallinn on suurepärane linn! Olen seal käinud neli korda, puhkepäevadel sõidan viiendat korda. Miski ei tüüta ära, lihtsalt tõmbab sinna, kuigi käisime seal alles kolm nädalat tagasi.""Kui teile pakub huvi, võite käia kohalikes restoranides – Eesti peakokad …."
Ning lõpetuseks – kohaliku elaniku soovitus turistidele ühes foorumis: „Kui ostate šokolaadi või karbi komme, siis vaadake hoolikalt, kus see on valmistatud. Mina, elades Eestis ja ostes karbi Tallinna komme avastasin äkitselt, et need on tehtud Lätis Laima vabrikus. Laima vastu ei ole mul midagi, lihtsalt olin veidi üllatunud – tahtsin Eesti komme, aga ostsin Läti omi. Sellised asjad juhtuvad…. "
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.