16. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Rail Balticut toetab 68% Eesti elanikest 

71% eestimaalastest on kuulnud rahvusvahelise raudteeühenduse Rail Balticu kavandamisest ning 68% toetab selle elluviimist, selgub Faktum & Ariko läbi viidud värskest avaliku arvamuse uuringust.

Vanuserühmade lõikes on teadlikkus Rail Balticust madalaim 15-24aastaste seas, kellest 58% on projektiga kursis. Kõikides teistes rühmades on teadlikkus üle 73%. Eesti keelt kõnelevatest inimestest on projektist teadlikke 80%, mitte-eestlastest 46%, vahendas majandusministeerium uuringut.

“Üldine teadlikkus Rail Balticust on värske uuringu kohaselt enam-vähem samal tasemel eelmise, maikuus läbiviidud uuringuga, näidates paariprotsendist tõusu. Sealjuures on tõusnud mitte-eestlaste teadlikkus 6%,” sõnas uuringut läbi viinud Faktum & Ariko projektijuht Liina Märtin.

Uuringufirma esindaja sõnul seostab enamik küsitletutest Rail Balticut Balti riike ühendava raudtee ja rongiliiklusega. "Projektist teadlikud inimesed oskavad väga õigesti oma sõnadega lahti seletada Rail Balticu eesmärki. Küll aga on veel eestimaalastele üsna ebaselge raudteeühenduse Eestisisene suund," lausus Märtin. “Ligi pooled vastajatest teavad, et raudtee hakkab kulgema läbi Pärnu, kuid ülejäänud ei oska marsruudi kohta midagi öelda või nimetavad seda valesti.”

Rail Balticust teadlikest inimestest umbes pooled peavad jagatud infot piisavaks. Enim oodatakse lisaselgitusi projekti maksumusest ning ajakavast ja hetkeseisust.

Uuringust selgus, et 75% projektiga kursisolevatest elanikest hindavad selle mõju Eestile positiivseks. Projekti positiivsete mõjudena tõid vastajad välja peamiselt kaubavahetuse elavnemise, liikumisvabaduse ning reisimisvõimaluste ja -kiiruse kasvu. Negatiivsema külje pealt mõjutab projekt vastajate sõnul trassiäärsete inimeste elukorraldust - kodusid ja maatükke ning teeb kahju loodusele.

Rail Balticu projekti toetajate osakaal on võrreldes maikuus läbiviidud uuringuga veidi langenud 68% tasemele, mais oli toetajate osakaal 73%.

Rail Baltic on raudtee, mis ühendab Eesti ülejäänud Euroopa ning naaberriikide Läti ja Leeduga. Euroopa Liidu rahastuse toel jätkatakse ettevalmistustega ehitustöödeks eeldatavasti aastatel 2017-2018.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt