Venemaa võib minna reservide kallale

Juhan Lang 16. september 2014, 13:12

Venemaa rahandusministeeriumi teatel võidakse üha suureneva raha väljavoolu ja langevate naftahindade tõttu uuel aastal kasutusele võtta reservfondid, vahendab Wall Street Journal.

Viimati kastutati reserve 6 aastat tagasi. Majanduskasvu pidurdumine ja kõrge inflatsioon ähvardavad süüa augu järgmise aasta riigieelarvesse, mistõttu on valitsusel raskem täita sotsiaalseid kohustusi. Kasuks pole tulnud ka Lääne üha karmistuvad sanktsioonid, mis on oluliselt piiranud juurdepääsu globaalsele rahaturule ja ergutanud kodumaise kapitali väljavoolu.

Rahandusministeeriumi strateegilise planeerimise osakonna juhi Maksim Oreðkini kinnitusel raha väljavool kolmandas kvartalis kiirenes. Keskpanga andmetel oli esimese kolme kuu netoväljavool 50 miljardit dollarit ja 25,8 miljardit dollarit teises kvartalis.

Keskpanga varem välja hõigatud kogu aasta prognoosi kohaselt on 2014. aasta netoväljavool 100 miljardit dollarit. Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin teatas täna, et ootab vastavaks numbriks 110 miljardit dollarit.

Rahandusministeerium läheb reservide kallale juhul, kui toornafta keskmine hind jääb alla 96 dollari barrelist, mis võiks 2015. aasta eelarve järgi olla keskmine hinnatase.

„Teine asi, mis võib suurendada reservfondide kasutamise riske, on puudujääk eelarve tuludes ja refinantseerimine,“ toonitas Oreðkin. Kuu alguse seisuga on Venemaal reservfondis 92 miljardit dollarit. Reserv on kogunenud aastate jooksul riigi ühe peamise ekspordiartikli, nafta müügilt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2014, 09:33

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing