17. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Venemaa tahab keelata välisomanduses oleva meedia

Vene riigiduumas on ette valmistatud seaduseelnõu, mille järgi ei tohi Vene meediaettevõtetes kuuluda välismaistele aktsionäridele rohkem kui 20%. 

Seadus hakkaks kehtima 1. jaanuarist 2016, kirjutab Izvestija. Eelnõu seab meedia osalustele piirangud nii välismaistele juriidilistele kui ka füüsilistele isikutele ning samuti topeltkodakondsusega isikutele.

Eelnõu eesmärk on Vene inforuumi kaitsmine. Praegu on seatud välismaalastele 50% osaluse piirang raadios ja televisioonis, trükimeediale see ei laienenud.

Seadusega kehtetatakse ka nö üleminekuaeg 1. veebruarini 2017. Selleks ajaks peavad meediafirmade omanikud viima osalused vastavusse seadusega ja esitama selle kohta kõik vajalikud dokumendid 15. veebruariks 2017. Seaduse rikkumise korral meediaettevõtte tegevus peatatakse ning aktsionär kaotab sisuliselt õiguse oma ettevõttes otsuseid langetada.

Üks seaduseelnõu väljatöötajatest, duumasaadik Vadim Dengin selgitas, et muudatus lähtub põhimõttest "kes omab infot, omab maailma". Kui välismaalane omab meediafirmat Venemaal, saab ta ligipääsu avaliku arvamuse kujundamisele, rääkis Dengin. "Ja siin tuleb selgelt eristada, milleks inimene ostab selle osaluse: kas ta tahab teha äri või muuta olukorda riigis."

Teine eelnõu autor, riigiduuma saadik Vladimir Parahin tõi näitena, et tema hinnangul pole Vene meedia ka Ukraina sündmusi alati õigesti kajastanud.

Teleajakirjanik ja presidendi inimõiguste nõukogu liige Nikolai Svanidze ütles, et arvestades külma sõda Venemaa ja Lääne vahel, on selline samm üsna loogiline. Ta lisas, et kvaliteedi paranemiseni see muidugi ei vii.

Lisaks tuntud välismaistele omanikele, nagu näiteks Sanoma või Forbes, on paljudel Venemaa meediaväljaannetel omanikfirmad, mis on registreeritud Küprosel.

Eelnõu puudutab ka Äripäeva omanikule Bonnier Groupile kuuluvat Peterburi majanduslehte Delovoi Peterburg ja uudisteportaali Fontanka.

Autor: 1321-aripaev

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt