18. september 2014 • 3 min
Jaga lugu:

Puhkepäev. Kinos teatrietendust nautimas

“Salatoimikutest” tuttav Gillian Anderson näitab, et suudab võluda ka teatrilaval, tema Blanche DuBois etenduses “Tramm nimega iha” paneb kaasa elama needki, kes tegelase eluvalikuid ei mõista.

Etendusel algab vaheaeg. Inimesed seisavad kohvikus järjekorras. Kes tellib kohvi, kes veini. “Kohe näha, et esietendus, meespeaosatäitja oli veidi krampis,” ütleb 50ndates proua sõbrannale. Ta on end pidulikult riidesse pannud, seljas tikandiga kampsun, jalas mustad püksid ning uued kingad.

Kirjeldus kõlab ilmselt kui mõnelt Tallinna Linnateatri tüki esietenduselt. Tegelikult meenutan teisipäeva õhtut Coca-Cola Plazas, kus suures saalis näidati otseülekannet Londonis asuva Young Vic’i teatri (kuulub London National Theatre’i alla) esietendusest “Tramm nimega iha”.

Pilet maksnuks 200 eurot.  Kinos teatri vaatamine võib tunduda paljudele võõras, kuid tegelikult on see maailmas väga populaarne trend. Näidatakse nii oopereid, ballette kui ka sõnalavastusi. Internetiotsing näitab, et mainitud näidendit saanuks Londonis kohapeal näha umbes 200 euro eest. Tõsi, pileti pidanuks siis ostma ammu, sest need müüdi kiiresti välja. Ka Coca-Cola Plazas oli saalis kõik 178 kohta välja müüdud.

Tegu on “Tramm nimega iha” puhul näitekirjaniku Tennessee Williamsi näidendiga 1947. aastast. Gillian Andersoni kehastatav Blanche DuBois on õpetajanna, kes on sunnitud loobuma oma mugavustega elust. Ta peatub lohutust ja uut elujõudu otsides oma õe Stella (Vanessa Kirby) ja tolle abikaasa Stanley (Ben Foster) juures.

Brando Stanley on ületamatu.  Ilmselt on “Tramm nimega iha” paljudele tuttav samanimelise 1951. aastal valminud kultusfilmi järgi. Stanley Marlon Brando kehastuses on läinud sealt kino­ajalukku. Ben Foster nendesse kingadesse astuda ei suuda. Küll aga pole midagi ette heita Gillian Andersonile.

Olen ehk eelarvamuse küüsis, aga mulle meenub ta ikka pisut konservatiivse salaagendina sarjast “Salatoimikud”. Ent selles tükis on tema kuninganna rollis, kõik teised jäävad varju. Ning see pole tegelikult halb, tema võimas esitus jääb meelde, eriti lõppvaatuses. Seda on nimetatud Andersoni karjääri tippsaavutuseks. Ise näinud, saab vaid nõustuda.

 

Hinnang

“Tramm nimega Iha”

Hinnang: 8

Lavastaja: Benedict AndrewsOsades: Gillian Anderson, Ben Foster jt.Järgmine etendus: 7.10 Coca-Cola Plazas

 

Mis on mis

London National Theatre Live

Alates 2009. aasta juuni lõpust on Eesti teatrisõpradel võimalus osa saada maineka London National Theatre’i (NT) otseülekannetest.Kõigil etendustel on ingliskeelsed subtiitrid.Piletid: 7,90-13 eurotJärgmisena kavas: 15.10 “Frankenstein” 23.10 Tallinnas ja “Skylight” 28.10 Tartus

Moskva Suure Teatri ballett

Eestis saab balletiülekandeid nautida Coca-Cola Plaza, Tartus kinos Ekraan ning Narvas Astrikinos.Piletid: 15-17 eurotJärgmisena kavas: 26.10 “Legend armastusest”, 23.11 “Vaarao tütar”, 7.12 “Bajadeer”

Metropolitan Opera HD Live

Metropolitan Opera Emmy ja Peabody auhinnaga pärjatud ülekannetesari The MET: Live in HD alustab üheksandat hooaega. Ülekandeid näeb nii Tallinnas, Tartus kui ka Narvas.Piletid: 15-17 eurotJärgmisena kavas: 11.10 “Macbeth“, 18.10 “Figaro pulm”, 1.11 “Carmen”

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt