• Jaga lugu:

  Referendum ei jäta seisu samaks

  Šoti referendumi tulemus jätab Šotimaa Suur­britannia koosseisu, kuid šotlastele lubatud suurem iseotsustusõigus toob hulga uusi küsimusi, näiteks mis nüüd maksudest saab.

  “Mida ma näha ei tahaks, on näiteks ettevõtte tulumaksu killustumine, see paneks ettevõtted kolima,” ütles Suurbritannia tööstusettevõtete konföderatsiooni direktor John Cridland pärast hääletustulemuse selgumist. “Me võitlesime sellel ­referendumil ühtse turu säilitamise eest,” ütles Cridland agentuuri Bloomberg vahendusel.
  Nii kavatsevad tööandjad seista selle eest, et Suurbritannias jääksid siiski kehtima ühtmoodi maksustamise standardid ja tööturu seadused. Küll aga võiks suurem osa maksutulust jääda kohaliku võimu käsutada, leiavad ettevõtjad.
  Kohtadele rohkem võimu. Suurbritannia peaminister David Cameron ütles reedel, et nii nagu referendumi eel lubatud, saab Šoti parlament ise­otsustamise õigust juurde. Vastav kokkulepe peaks valmima novembriks ja eelnõu tuleva aasta alguseks, mille kinnitaks mai algul toimuvate valimiste järel uus parlament.
  Ent samasugust suuremat iseotsustusõigust lubas Cameron nüüd ka teistele Suurbritannia osadele. “Nii nagu šotlased hääletavad eraldi Šoti parlamendis maksude, kulutuste ja sotsiaalküsimuste üle, nii peavad ka Inglismaa, Wales ja Põhja-­Iirimaa saama ise nende küsimuste üle hääletada,” ütles Cameron, lubades muutusi Suurbritannia valitsemise korralduses.
  “Ka Inglismaa miljonite inimeste hääli tuleb kuulda,” ütles Cameron, teatades komisjoni loomisest, mis hakkab ette valmistama vajalikke muutusi konstitutsioonilises korralduses.
  Sellega on Šoti referendum lisanud uue kihi ­Suurbritannia põhiseaduslikku debatti, mis seni keskendus suhetele Euroopa Liiduga. David ­Cameron on lubanud, et kui konservatiivid tuleval aastal toimuvad valimised võidavad, räägib ­Suurbritannia ELi kuulumise tingimused uuesti läbi ning paneb selle kokkuleppe 2017. aastal rahvahääletusele. Kaalumisel oleks, kas jääda sellistel uutel alustel Euroopa Liitu või mitte.
  Lähemas tulevikus jätab šotlaste “ei” iseseisvumisele ära rasked kõnelused Briti naela üle, mida šotlased tahtsid oma vääringuks ka iseseisvas riigis. Briti valitsus ja keskpank olid referendumi eel selle võimaluse välistanud.
  Reedel kerkis nael euro suhtes kahe aasta kõrgeimale tasemele, kui see suur ebakindluse element kadus. Nael puutus euro suhtes 78,10 penni taset, mis on kõrgeim näit 2012. aasta juulist. Analüütikud prognoosivad naela tugevnemise jätkumist, kuna majanduse paranev seis lubab keskpangal juba kaaluda rekordmadalate baasintressimäärade tõstmist.
  Kergendatult võisid hingata ka Euroopa ­Liidu liidrid. “See tulemus on hea ühendatud, avatud ja tugeva Euroopa jaoks,” ütles Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso reedel tehtud avalduses.
  Kergendus Euroopa Liidus. Šotimaa lahkulöömine Suurbritanniast oleks olnud vesi poliitiliste jõudude veskile, mis Euroopa Liitu ennast seestpoolt lõhestada püüavad. Lisaks oleks see tekitanud ­Euroopa Liidu liikmesriikide vahel hulga kibedaid vaidlusi, kuidas ja mis tingimustel saaks Šotimaa taasühineda Euroopa Liiduga. Oma iseseisvust taotlevad liikumised on nii Hispaanias, Itaalias kui ka Belgias. Ja loet­elu pole lõplik.
  Reedel alanesid börsidel vallandunud kergendusrallis ka Hispaania laenukulud, ehkki katalaanid jätkavad oma iseseisvuspüüetega ka pärast šotlaste otsust iseseisvumise teed mitte minna.
  Suurbritannias võivad šotlaste hääled aga tähendada väiksemat riski, et Ühendkuningriik – kui referendum toimub – Euroopa Liidust lahkub. Šotlased on suuremad Euroopa Liidu toetajad.
  Iseseisvumisideed vedanud Alex Salmond teatas reedel, et astub tagasi Šoti Rahvuspartei ja esimese ministri ametikohalt. “Minu kui liidri jaoks on aeg peaaegu ümber,” ütles Salmond. “Šotimaa jaoks aga võitlus jätkub ja unistus ei sure iialgi”.
  Ühtlasi märkis ta, et see oli vaid tema isiklik arvamus, et läinud nädalal toimunud referendum oli võimalus, mida inimese elus tuleb ette vaid üks kord.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: kuidas kutsuda vaktsineerimiskiirabi enda ettevõttesse?
Teisipäevases hommikuprogrammis räägime nii vaktsineerimisest, värskelt raha kaasanud idufirmast, tehase ehitusest keset Eestit kui ka konkurentsiraportite põnevatest leidudest.
Teisipäevases hommikuprogrammis räägime nii vaktsineerimisest, värskelt raha kaasanud idufirmast, tehase ehitusest keset Eestit kui ka konkurentsiraportite põnevatest leidudest.
Saaremaa tehasega Incap läks Helsingi börsil lendu
Elektroonikatööstusettevõtte Incap aktsia võttis sel nädalal pärast poolaastatulemuste avaldamist Helsingi börsil tuule tiibadesse, kerkides enam kui 25 protsenti.
Elektroonikatööstusettevõtte Incap aktsia võttis sel nädalal pärast poolaastatulemuste avaldamist Helsingi börsil tuule tiibadesse, kerkides enam kui 25 protsenti.