21. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Rootslased ei lepi eestlaste hiilgelvõitudega

AS Totalisaator alustas kohtumenetlust Stockholmi arbitraažiinstituudis (SCC) ennustusportaali AB Trav och Galopp (ATG) vastu, kellega tehti lepingulist koostööd enam kui kümme aastat.

Totalisaatori veebilehel toto.ee on võimalik panustada võidusõiduhobustele. Eelmise aasta eelviimasel päeval, kui Rootsi ennustusportaal ATG küsis Totalisaatorilt informatsiooni panuste kohta Axwalla V75 hobuste võidusõidul, jagati infot kohe ning ATG lõpetas uurimise. 10. jaanuaril teatas aga ATG Totalisaatorile kavatsustest teha ­audit. Päev hiljem kehtestati Totalisaatorile piirangud ning panuseid enam teha ei saanud. Siiani ei ole ATG esitanud ühtegi õiguslikku alust ega täpsustanud oma tegevuse asjaolusid. Totalisaatorile ei ole võimalust väidetavat rikkumist parandada.

ATG hakkas mängudele panustamist uurima pärast seda, kui Eesti totalisaatori kaudu toodi koju 2,5 miljoni euro suurune võit.

Eestlase teatel on nad üritanud pingsalt läbirääkimisi pidada, ent tulutult, seetõttu ka kohtusse pöörduti.

Piirang kuulujuttude tõttu. Totalisaatori juhatuse esimehe Jüri Järve sõnul kirjutas ATG neile, et võidusõiduhobustele panuste tegemise keskkond peatati kuulujuttude põhjal. “Nad kinnitasid, et peatasid meie tegevuse tegelikult ilma igasuguse õigusliku aluseta, mis muidugi tundub väga ebaõiglane. Tänu ATG tegevusele oleme saanud suurt majanduslikku kahju, meie maine on kahjustada saanud,” nentis Järv.

Reedel kirjutas SportExpressen.se, et ATG juht Hans Skarplöth rõhutas, et ta ei saa kommenteerida, mida täpselt uuriti. Ta märkis, et eestlaste panused olid tehtud võimalikus maksimumlimiidis. Ta kinnitas, et kohtuvad Totalisaatoriga arbitraaži vahekohtus ning jäävad enda seisukohale kindlaks.

Totalisaatori nõukogu liikme Jaan Manitski hinnangul rikub rootslaste tegevus nendevahelist lepingut. “On ilmne, et ATG on tahtlikult kasutanud auditi ettekäänet, et jõustada uus kokkulepe, kuna ATG ei ole rahul seniste tingimustega,” märkis Manitski.

ATG-l tuleb Totalisaatorile vastata hiljemalt 24. septembriks.

ATG pressiesindaja Hasse Svennehed ütles jaanuaris Äripäevale, et Eesti esineb tulusaajate hulgas tihti, ent sedavõrd suur võit Eestisse tuli esimest korda. ATG hakkas aga uurima, kas Eesti totalisaatori vahendatud ja miljoneid eurosid võitnud panused olid ikka ausad.

Hasartmänguleht toto.ee teeb nüüd aga koostööd Prantsusmaa totalisaatoriga.

 

Taust

Sai teha panuseid Rootsi võistlustele

Totalisaator on õnnemäng, kus ennustatakse hobuste võiduajamise tulemusi.V75 mängud toimuvad laupäeviti ning ära tuleb arvata seitsme järjestikuse traavijooksu võitjahobune.Toto portaali kaudu sai Eestis teha panuseid Rootsi hipodroomidel toimuvatele jooksudele.Rootsi totalisaatori ATG 2012. aasta käive oli 12,42 miljardit Rootsi krooni.Eesti AS-i Totalisaator 2012. aasta käive oli 584 548 eurot, ettevõte on 56 314 ­euroga kahjumis.Nõukokku kuuluvad Jaan Manitski, John Fitzgerald Bootsman (hollandlane) ja Mats Helmer Stefanus Gabrielsson (rootslane).

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt