Alyona Stadnik • 23. september 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Duuma arutab välisosaluse piiramist meedias

Täna on Vene riigiduumas esimesel lugemisel seaduseelnõu, mis piirab väliskapitali osalemist Vene meedias. Eelnõu järgi ei tohi Vene meediaettevõtetes kuuluda välismaistele aktsionäridele rohkem kui 20%, kirjutab gazeta.ru.

Kuigi eelnõu võeti duumasse arutamisele 17. septembril, sündis see idee juba pool aastat tagasi. Anonüümne allikas ütles, et üks versioonidest, miks sellist seadust tahetakse kehtestada on see, et Venemaal tekkis mure, et välismaalased on hakanud ära ostma maakonnalehti ja online-meediat läbi Venemaa füüsiliste isikute. „See on väga ekstravagantne versioon,“ märkis allikas.

Meedia ja Disaini ülikooli professor Anna Kachkaeva on täiesti üllatunud, et sellist seadust üldse arutatakse. „Ma lihtsalt ei saa aru, kust selline teema võis üldse tulla. Tahaksin kuulda vähemalt ühte konkreetset näidet,“ laulus Kachkaeva. Tema sõnul on kohalikel ettevõtetel väga keeruline tulla sellele turule, rääkimata välismaa kapitalist.

Teine Kremli lähedalseisvate allikate versioon on seotud Ukraina sündmustega. „Ukraina sündmused mõjusid pigem katalüsaatorina, mitte ei olnud põhjus seaduseks,“ ütles allikas riigiduumast.

Seadus hakkaks kehtima 1. jaanuarist 2016. Eelnõu seab meedia osalustele piirangud nii välismaistele juriidilistele kui ka füüsilistele isikutele ning samuti topeltkodakondsusega isikutele.

Eelnõu eesmärk on Vene inforuumi kaitsmine. Praegu on seatud välismaalastele 50% osaluse piirang raadios ja televisioonis, trükimeediale see ei laienenud

Eelnõu puudutab ka Äripäeva omanikule Bonnier Groupile kuuluvat Peterburi majanduslehte Delovoi Peterburg ja uudisteportaali Fontanka.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt