Mait Kraun • 23. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Föderaalreservil uus mure

Föderaalreservi ametnikud tavaliselt USA dollarist rääkida ei taha, jättes arutelud täielikult rahandusministeeriumi kanda. Dollari hiljutine tugevnemine on aga köitnud ka FEDi rahapoliitika suunajaid.

New Yorgi Föderaalreservi president Willaim Dudley ütles esmaspäeval, et kuigi dollari väärtusele pole mitte mingisugust hinnaeesmärki, võib järsk tugevnemine mõjuda majanduskasvule halvasti. See pärsiks tööturu arengut ning 2protsendilist inflatsioonieesmärki võib raskem saavutada olla.

Uskumus on, et tugevam dollar teeks USA ekspordikaubad vähem konkurentsivõimeliseks. Samuti muutuks importkaupade hind madalamaks, mis vähendaks inflatsiooni.

Dollari indeks (DXY), mis mõõdab valuuta väärtust 6 suurima rivaali vastu, on aasta algusest tõusnud peaaegu 6 protsenti (vt. graafik allpool). Jaapani jeeni vastu on dollar tõusnud 3,3 protsenti, euro on dollari vastu kaotanud aga rohkem kui 6 protsenti.

Föderaalreserv lõpetab järgmisel kuul võlaostu programmi ning on valmis järgmisel aastal intressimääru tõstma. Euroopa ja Jaapani keskpangad aga säilitavad lõdva rahapoliitika, mis võib dollari tugevusele veelgi kaasa aidata.

Investeerimisfirma Chapdelaine & Co valuutaanalüütik Douglas Borthwick ütles, et Dudley kommentaarid rõhutavad kasvavat muret USA dollari tugevuse üle. „Üldiselt tahavad keskpangad, et valuutad üksteise vastu liiga järske liikumisi ei teeks. Ehk oli Dudley kommentaar mõeldud trendi murdmiseks,“ ütles Borthwick.

„Muidugi peab Föderaalreserv aru saama, et USA dollar tugevneb tõenäoliselt veelgi, sest FEDi ja teiste keskpankade poliitika läheb eri suunas,“ lisas Borthwick.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt