Juhan Lang • 23. september 2014
Jaga lugu:

Ukraina kriis kimbutab Austria suurpanka

Raiffeisen Bank International (RBI) andis kasumihoiatuse, sest Ukraina kriis sunnib veel sel aastal Austria kasumlikumaks pangaks tituleerinud ettevõttel vastu võtma puhaskahjumi.

Varadelt Austria suuruselt kolmanda panga aktsia on uudisele täna Viini börsil reageerinud juba 11,71% langusega. „Viimaste arengute valguses ootame 2014. aastaks negatiivset tulemust,“ teatas pank täna.

RBI tõstis nüüd oma laenukahjumite prognoosid vahemikust 1,3-1,4 miljardit eurot, vahemikku 1,5-1,7 miljardit eurot. RBI on üks Kesk- ja Ida-Euroopa võtmepanku. Panga teatel võidakse pärast kliendibaasi ülevaatamist täiendavalt maha kanda 60 miljoni euro jagu Ukraina ärisid.

Samuti ootab pank 240 miljoni euro jagu täiendavaid kulusid Ungari turul. Nimelt võttis sealne parlament sel suvel vastu seaduse, mis võib sundida panku klientidele hüvitama välisvaluutas laenude pealt kindlad tasud ja intressimaksed.

Mõni Ungaris tegutsev pank, teiste seas sealne suurim OTP Bank Nyrt, on juba teatanud seaduse tõttu saadud suurtest kahjudest. RBI ennustas varasemalt seadusest tuleneva kahju vahemikku 120-160 miljonit eurot.

Augustis teatas panga tegevjuht Karl Sevelda, et ettevõttel pole konkreetseid plaane oma Ukraina ja Ungari üksuste müügiks aga mõlemad turud on pideva jälgimise all. RBI hindab end ennast Urkaina suuruselt viiendaks pangaks ning sel on Ida-Ukrainas 80 filiaali. See on ligemale 2,4% panga koguvaradest.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt